Nekkramp kost 672 levens in Burkina Faso
Het West-Afrikaanse land Burkina Faso worstelt met een nekkrampepidemie.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn sinds januari dit jaar 672 van de 4758 bekende gevallen overleden. In bijna eenderde van het land heeft de ziekte epidemische vormen aangenomen.
Volgens het ministerie is de ziekte zo verspreid omdat het land voor het eerst met de Arabische variant van het hersenvliesontstekingsvirus te maken heeft. Lokale moslims zouden de virusinfectie twee jaar geleden hebben meegebracht van hun pelgrimstocht naar Mekka in Saudi-Arabië. Daar brak in 2000 een nekkrampepidemie uit.
Burkina Faso verstrekt gratis vaccinaties in de zwaarst getroffen streken. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft bijna 2 miljoen doses ter beschikking gesteld. Afgelopen januari startte Burkina Faso al met een massale inentingscampagne voor mensen tussen twee en dertig jaar oud. Vorig jaar stierven 1854 van de 13.293 bekende gevallen in het land. In 1996 stierven ruim 4000 mensen aan de ziekte.
Hersenvliesontsteking of nekkramp is een virale bacterie-infectie van het vocht rond de hersenen en in de ruggengraat. In Afrika komt de ziekte het meest voor tijdens het droge seizoen, als de droge woestijnwinden over het gebied ten zuiden van de Sahara waaien. De klassieke ’nekkrampgordel’ loopt van Senegal in het westen van Afrika tot Ethiopië in het oosten.