Burgemeester Utrecht wil aandacht klimaattop voor positie steden
Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma woont de klimaattop in Glasgow van maandag tot en met woensdag bij om aandacht te vragen voor „de positie van steden”. De financiering van hun klimaatbeleid is een belangrijk punt waar ze over in gesprek wil gaan. „Steden zijn bepalend als het gaat om de uitvoering van klimaatafspraken”, laat ze vanaf de conferentie weten. Dijksma wijst bijvoorbeeld op het belang van woningbouw, duurzaam vervoer en groen in de stad.
Voor zover bekend is Dijksma de enige Nederlandse burgemeester op de zogenoemde COP26. Ze vertegenwoordigt dan ook niet alleen haar eigen stad, maar ook „het stedelijk geluid” in het algemeen, liet ze eerder weten aan de gemeenteraad. De burgemeester van Utrecht neemt er onder meer deel aan panelgesprekken. Ook zal ze een verklaring ondertekenen op het gebied van emissieloos stedelijk vervoer. Daarmee wordt vervoer bedoeld waarbij geen CO2 of andere vervuilende stoffen vrijkomen. Elektrische voertuigen en voertuigen die op waterstof rijden vallen onder deze noemer.
Om zo duurzaam mogelijk te reizen, is Dijksma met de trein naar Glasgow gegaan. Terug gaat ze vliegen, omdat dat een stuk sneller gaat. Haar woordvoerder wijst op haar drukke tijdschema.
Klimaattoppen zijn bekend terrein voor de burgemeester van Utrecht. Ze was in het verleden onder meer staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en woonde bijvoorbeeld de onderhandelingen in 2015 in Parijs bij. Daar kwam het klimaatakkoord tot stand waarin landen afspraken dat ze zich zullen inspannen om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden - en bij voorkeur onder de 1,5 graad. Dijksma mocht enkele maanden later bij de VN haar handtekening onder het akkoord zetten namens de Europese Unie, waarvan Nederland toen voorzitter was.