Binnenland

Gemeenten en woonorganisaties: wijkgerichte aanpak verduurzaming

Iedereen moet haar of zijn koop- of huurhuis kunnen laten verduurzamen en wie dat moeilijk vindt mag daarbij niet aan haar of zijn lot worden overgelaten. Gemeenten moeten daarom met wijkgerichte plannen komen, waarbij ook serieus werk wordt gemaakt van participatie en zeggenschap van de bewoners zelf. Dat zal het draagvlak voor verandering vergroten en de oplossingen ook verbeteren. Dat zeggen gemeenten, Woonbond en branchevereniging van woningcorporaties Aedes in een brief aan de Tweede Kamer.

ANP
8 November 2021 12:02

Gemeenten ontwikkelen in hun visie programma’s om wijken tegen veel lagere kosten goed te verduurzamen, zonder dat de mensen daar de mogelijkheden en de subsidies allemaal individueel moeten zien uit te zoeken. Dat voorkomt dat alleen de meer ondernemende en draagkrachtige mensen stappen zetten, denken de briefschrijvers. En gemeenten moeten ook afspraken over verduurzaming maken met de verhuurders in de wijk.

De ondertekenaars vinden dat er fors op de energietransitie moet worden ingezet. „Alleen dan blijven de klimaatambities in beeld, kunnen kansen worden benut als bijvoorbeeld gasnetten aan vervanging toe zijn en kunnen de woonlasten van bewoners binnen de perken blijven. „

„De hoge gasprijzen van dit moment tonen aan hoe kwetsbaar huishoudens in slecht geïsoleerde woningen zijn. Het kabinet heeft onlangs maatregelen aangekondigd om de nood iets te verzachten. Wat echt nodig is, is een structurele aanpak om minder afhankelijk te worden van aardgas”, vult Karin Dekker, voorzitter themagroep duurzaamheid van de G40-gemeenten, aan.

Om de wijkgerichte aanpak op maat te realiseren, hebben gemeenten en woningcorporaties wel financiële middelen en een instrumentarium nodig, aldus het gezelschap onder de brief aan het parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer