Kerk & religie

„Geen paniek bij krimpende kerk”

„Corona heeft de kerk niet geholpen. Vóór corona was het al niet best met de kerk, na corona is het niet veel beter.” Dat zei Tijs van den Brink vrijdag op een inspiratiebijeenkomst over ”Nieuwe uitdagingen voor de kerk”.

Van onze correspondent
5 November 2021 20:03Leestijd 3 minuten
Ds. M. C. Batenburg, ds. E. K. Foppen en Tijs van den Brink (v.l.n.r.) vrijdag tijdens de bijeenkomst ”Nieuwe uitdagingen voor de kerk” in Nijkerk. beeld RD
Ds. M. C. Batenburg, ds. E. K. Foppen en Tijs van den Brink (v.l.n.r.) vrijdag tijdens de bijeenkomst ”Nieuwe uitdagingen voor de kerk” in Nijkerk. beeld RD

De bijeenkomst werd gehouden in gebouw De Fontein in Nijkerk en was belegd door de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB), de IZB (vereniging voor zending in Nederland) en zendingsorganisatie GZB.

De feiten stellen EO-presentator Van den Brink niet gerust. Volgens hem heeft de secularisatie ook orthodoxe kerken en groepen bereikt. „Kerkverlating eist ook daar zijn tol en het aantal bezoekers na corona is nog lang niet terug op het oude niveau.”

Kloof

Van den Brink denkt dat we er nog lang niet zijn en vraagt zich af waarom mensen vóór en na corona zo massaal afhaken bij de kerk. Volgens hem komt dat omdat de relevantie van het geloof en van de kerk voor velen is verdwenen.

Hij stelt dat wat er in de kerk gebeurt voor velen niet meer relevant is. „Op de één of andere manier lopen we in de kerk vaak achter op de cultuur. Er gaapt een kloof tussen de kerk, de buitenwereld en de wetenschap.”

Van den Brink ziet een uittocht van christen uit heel orthodoxe kerken naar wat minder orthodoxe kerken en daarna vaak naar evangelische groepen. „Mozaiek zou nergens zijn zonder instroom uit onze gemeenten.” Vragen als ”Hoe krijg ik een rechtvaardig God?” en over de toe-eigening van het heil zijn volgens hem voor velen een ver-van-je-bed-show.

„Als kerk staan we op verlies. We moeten onze verdediging op orde brengen. Maar wanhoop niet. De kerk krimpt en dat zal nog wel even doorgaan. Toch zeg ik: geen paniek. Het is niet onze kerk, het is Gods kerk.”

Brokken en zegen

Voor ds. E. K. Foppen, predikant in Den Haag (Bethlehemkerk), merkt tijdens deze coronaperiode „zegen en brokken” op. De balans daartussen is voor hem negatief: meer brokken dan zegen. Brokken noemt hij geen of minder contact met mensen en gemeenteleden en eenzaamheid.

De zegen van de coronaperiode is voor hem „bijvangst.” „Er is veel creativiteit aangeboord, vaak vanaf het grondvlak.” Als het om zegeningen gaat, denkt hij ook aan het streamen van de kerkdiensten. „Dat blijven we doen. Of er dan weer mensen wel of niet naar de kerk komen zien we wel.”

Nieuwe wegen

Volgens ds. M. C. Batenburg, predikant van de Sint-Jansgemeente in Gouda en preses van de synode van de Protestantse Kerk in Nederland, vraagt deze tijd om het inslaan van nieuwe wegen en ook het ontdekken van de oude schatten van de kerk. De toekomst is volgens ds. Batenburg geen bedreiging maar een kans.

„Er is veel dat de kerk zich moet aanrekenen.” De predikant noemt onder andere haar defensieve omgang met de cultuur, de ambivalente houding tegenover de wetenschap en het onvoldoende aansluiten bij de vragen van deze tijd. „Binnen de kerk zien we veel gemeenten die bevangen zijn door kramp vanwege de krimp. Wat is de weg die van ons als kerk wordt gevraagd?”

Volgens hem komt het in onze tijd aan op een spiritualiteit van ontvankelijkheid, waakzaamheid en concentratie op God. „Genade is de grondtoon van de kerk. Waakzaam moeten we zijn op de ontwikkelingen. Concentratie op God vindt in de liturgie plaats”, aldus ds. Batenburg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer