Binnenland

In hoger beroep strafeisen tot 8,5 jaar voor diamantroof Schiphol

Het OM heeft in hoger beroep celstraffen uiteenlopend van 40 maanden tot 8,5 jaar geëist tegen vijf mannen, die betrokken zouden zijn geweest bij de grote diamantroof op Schiphol in februari 2005. Een zesde verdachte gaat wat de aanklaagster betreft vrijuit. Zijn vermeende aandeel in de overval is niet hard te maken, zei ze vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam.

ANP
5 November 2021 12:11Gewijzigd op 5 November 2021 12:53

Bij de spraakmakende roof werd voor bijna 73 miljoen dollar (nu ruim 63 miljoen euro) aan diamanten buitgemaakt, waarvan de daders in de buurt van Schiphol een deel ter waarde van zo’n 30 miljoen dollar achterlieten. De rest van de edelstenen is nooit teruggevonden. De overval geldt als een van de omvangrijkste uit de Nederlandse geschiedenis en deed mede veel stof opwaaien doordat de overvallers hun slag sloegen op een vrachtplatform op de luchthaven dat zwaar beveiligd hoorde te zijn.

Van de zes verdachten werden er twee kort na de roof al opgepakt. Zij zaten destijds vast samen met August ‘de Lange’ B., het vermoedelijke brein achter de roofoverval. Justitie moest de drie in 2005 bij gebrek aan bewijs laten gaan, maar sloeg hen begin 2017 samen met vier andere verdachten opnieuw in de boeien. Dat gebeurde na een lange undercoveractie van de politie.

B. is nooit berecht. Hij overleed in 2018, voordat de rechtbank zijn zaak had behandeld. Van de overige zes verdachten werden er begin 2019 twee vrijgesproken van betrokkenheid bij de roof. De vier anderen kregen celstraffen uiteenlopend van 3,5 tot zeven jaar.

Een van de mannen die door de rechtbank werd vrijgesproken, hoorde vrijdag 55 maanden cel tegen zich eisen. De voormalig KLM-medewerker speelde volgens het OM samen met een toenmalige collega „een cruciale rol”. „Zonder hen hadden de daders nooit gewapend het platform bereikt en zouden zij niet aan plaatsen, tijden en spullen zijn gekomen”, aldus de aanklaagster. Zij noemde de zaak „een schoolvoorbeeld” van ondermijning: „Criminelen die niet-criminele KLM-medewerkers over de streep trekken voor geld.”

Zij verweet de verdachten dat zij nog altijd weigeren een boekje open te doen. „Het idee dat de diamanten ergens begraven liggen en dat deze mannen er straks als alles achter de rug is alsnog van genieten op een tropisch eiland, is onverteerbaar”, zei ze.

Komende week is het woord aan de verdediging. De uitspraak is 17 december.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer