Binnenland

Verdachten diamantroof Schiphol doen er het zwijgen toe

Zes mannen die volgens justitie de hand hebben gehad in de grote diamantroof op luchthaven Schiphol in februari 2005 willen ruim zestien jaar later nog altijd niets kwijt over hun vermeende betrokkenheid. „Zwijgrecht!”, klonk het woensdag frequent bij de start van de strafzaak in het hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam. Slechts een verdachte gaf mondjesmaat antwoord op vragen. Hij ontkende en zei zich verder weinig te kunnen herinneren.

ANP
3 November 2021 13:36

Bij de spectaculaire roof werd voor bijna 73 miljoen dollar aan diamanten buitgemaakt, waarvan de daders in de buurt van Schiphol een deel ter waarde van zo’n 30 miljoen dollar achterlieten. De rest is nooit teruggevonden.

De roofoverval geldt als een van de omvangrijkste uit de Nederlandse geschiedenis en deed mede veel stof opwaaien omdat de overvallers hun slag sloegen op een vrachtplatform dat zwaar beveiligd hoorde te zijn. Op het moment dat de kostbare lading in een startklaar vliegtuig naar Antwerpen werd gezet reden twee gemaskerde mannen in een gestolen KLM-busje naar het toestel en dwongen ze het personeel onder bedreiging van vuurwapens de vracht af te geven. Daarna gingen ze er vandoor.

Van de zes verdachten werden er twee kort na de spraakmakende roof al opgepakt. Zij zaten destijds vast samen met August ‘de Lange’ B., het vermoedelijke brein achter de roofoverval. Justitie moest de drie in 2005 bij gebrek aan bewijs laten gaan, maar sloeg hen begin 2017, bijna twaalf jaar na de roof, samen met vier andere verdachten opnieuw in de boeien. Dat gebeurde na een lange undercoveractie van de politie.

B. is nooit berecht. Hij overleed in 2018, voordat de rechtbank zijn zaak had behandeld. Van de overige zes verdachten werden er begin 2019 twee vrijgesproken van betrokkenheid bij de roof. De vier anderen kregen celstraffen uiteenlopend van 3,5 tot zeven jaar.

Door de zwijgende opstelling van de verdachten vloog het hof woensdag door de bespreking van de gebeurtenissen in 2005 heen. Woensdagmiddag is onder meer de undercoveractie van de politie aan de orde. Die was gericht op Ramazan N., een van de zwijgende verdachten. Hij was werkzaam op Schiphol en zou maandenlang observaties hebben uitgevoerd.

Vrijdag spreekt het OM de strafeisen uit. De uitspraak is 17 december.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer