Buitenland

Bush bemiddelaar in Noord-Ierland

De Amerikaanse president Bush heeft zich opgeworpen als bemiddelaar om het vastgelopen vredesoverleg in Noord-Ierland vlot te trekken.

RTR/AFP
29 November 2004 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 01:56

Bush nam zondag contact op met Sinn Fein-leider Gerry Adams om zich op de hoogte te stellen van het rooms-katholieke standpunt, aldus Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan. „De president geeft zijn steun uitgesproken voor het vredesproces en het voorgestelde akkoord door Blair en Ahern”, zei McClellan aan boord van Airforce One. „De president heeft de heer Adams opgeroepen leiderschap te leveren om dit proces voorwaarts te helpen.”

Vrijdag sprak Bush al kort met de protestantse leider Ian Paisley. De Britse premier Blair en zijn Ierse collega Ahern proberen de Democratische Unionistische Partij DUP van Paisley ervan te overtuigen de macht te delen met het katholieke Sinn Fein, de politieke tak van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA).

In de Goede-Vrijdagakkoorden van 1998 kwamen de strijdende partijeen overeen de macht te delen en kregen ze van Londen zelfbestuur in Noord-Ierland. De machtsdeling leverde evenwel onvoldoende vetrouwen over en weer op. In 2002 trok Londen het zelfbestuur in na beschuldigingen dat de IRA zich schuldig maakte aan spionage bij protestantse partijen.

Sinn Fein zou vandaag voor het eerst een ontmoeting hebben met een leider van de Noord-Ierse politie, Hugh Orde. Dit heeft Sinn Fein-leider Adams gisteravond aangekondigd op de Ierse tv.

Sinn Fein heeft traditioneel een moeilijke verhouding met de door protestanten gedomineerde Noord-Ierse politie. De IRA heeft in de loop der jaren veel Noord-Ierse agenten gedood.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer