Donna Tartt en Hilary Mantel duiken op kunst van het Mauritshuis
Schrijvers van naam en faam werken mee aan een boek over de kunstwerken in het Mauritshuis in Den Haag, dat in januari verschijnt ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het museum. Isabel Allende, Margaret Atwood, Nicci French, Arnon Grunberg, Murat Isik, Hilary Mantel, Cees Nooteboom, Donna Tartt, Tommy Wieringa, Adriaan van Dis en anderen vertellen in Pennen over Penselen wat een bepaald werk in de kunsttempel aan de Hofvijver voor ze betekent.
De presentatie op 20 januari is de aftrap naar een feestjaar dat zal eindigen met een bijzondere uitsmijter. Tien schilderijen uit de beroemde The Frick Collection in New York worden voor het eerst uitgeleend, een gevolg van een verbouwing waardoor ze toch van de muur moesten. Onder de werken is een zelfportret van Rembrandt uit 1658. „De schilder heeft zichzelf in zijn leven vele malen vereeuwigd, maar dit zelfportret wordt door kenners als één van de allerbeste beoordeeld”, aldus een zegsman van het Mauritshuis.
Het Mauritshuis legt ook de eigen collectie voor aan fotografen van vandaag, met het verzoek daar op een eigen manier mee aan de slag te gaan. De resultaten zijn in de zomer in alle zalen te zien. Fotografen die meewerken zijn onder anderen Anton Corbijn, Rineke Dijkstra, Kadir van Lohuizen, Vincent Mentzel en Erwin Olaf.
Medio februari wordt de eerste jubileumexpositie In volle bloei geopend, met bloemstillevens uit de periode 1600-1725. Vanaf de opening wordt onder meer de gevel van het museum aangekleed met (duurzame) kunstbloemen, elke paar weken meer. Er wordt buiten nog meer zichtbaar. Op verscheidene plaatsen in Den Haag worden, in samenwerking met de organisatie The Hague Street Art, grote muurschilderingen aangebracht, gebaseerd op de verzameling van het Mauritshuis.
In het jubileumjaar zijn er ook speciale activiteiten voor kinderen.