Veiligheidsberaad: beter naleven, controleren en handhaven op QR
De QR-code moet beter worden nageleefd, gecontroleerd en gehandhaafd. Dat zeiden de burgemeesters en demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) na afloop van het Veiligheidsberaad maandagavond in Utrecht. In een deel van de horeca en in de sportkantines blijft de naleving achter, zegt Grapperhaus. „Dat moet veranderen, want wij willen wegblijven van een zwaar maatregelenpakket. Wij hebben een gezamenlijk doel: voorkomen dat de zorg overbelast raakt, kwetsbare mensen te beschermen en het virus zo goed mogelijk te bestrijden.”
Dinsdag besluit het kabinet over nieuwe coronamaatregelen. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s hebben hierin een adviserende rol. Het kabinet bespreekt ook een aantal zaken die wettelijk nog niet geregeld zijn, zoals de QR-code op het werk. „Daarover moeten wij een besluit nemen om tot een wetswijziging te komen.”
De bewindvoerders wilden maandagavond nog niet vooruitlopen op het nieuwe maatregelenpakket. Mogelijk komen de mondkapjes weer terug in publieke binnenruimten en bij contactberoepen. Ook wordt de coronapas waarschijnlijk verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden.
Daar bovenop willen de burgemeesters „hun inspanning vergroten”, zoals burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen het omschrijft. In eerste instantie willen zij ondernemers en sportclubs vooral gaan informeren over de regels en hen hulp aanbieden. „Dat hoeft geen boa te zijn, maar kan ook assistentie zijn in de vorm van een gastheer- of dame aan de deur”, zegt voorzitter Bruls van het beraad.
Handhaving is volgens hem pas het sluitstuk. „Als mensen echt niet luisteren, dan treden wij op. Dan volgt er een boete of in het ergste geval een sluiting. Wij beginnen niet met de handhaving. Laten wij elkaar helpen en zorgen dat het systeem functioneert. Laten we alles op alles zetten om nieuwe lockdowntoestanden te voorkomen.”