Eindelijk trouwt Japanse prinses Mako met haar geliefde Kei
Eindelijk is het zo ver. Dinsdag stapt de Japanse prinses Mako in het huwelijksbootje met haar studievriend Kei Komuro. Een sprookjeshuwelijk wordt het niet.
Al in 2013 vroeg Kei zijn prinses –de oudste dochter van kroonprins Fumihito– ten huwelijk. Een jaar eerder hadden de twee elkaar leren kennen op de International Christian University in Tokio. Na het aanzoek duurde het vier jaar voordat het stel zich officieel verloofde. In november 2018 stond dan eindelijk de bruiloft gepland.
Maar de grote dag van de twee geliefden werd uitgesteld. Er was een schandaal opgedoken: ruzie tussen Kei’s moeder en haar ex-vriend over een lening van ruim 30.000 euro. Zolang dat conflict niet was opgelost, kon er van trouwen volgens Mako’s vader geen sprake zijn. Haar huwelijkskandidaat en zijn familie moeten immers van onbesproken gedrag zijn.
Afgelopen april gaf Kei aan te willen schikken met zijn ex-stiefvader, van wie zijn moeder het geld had geleend. Of het conflict toen is opgelost, bleef in nevelen gehuld.
Ondertussen had ook het aftreden van Mako’s grootvader, keizer Akihito, de trouwplannen in de weg gezeten. Vorig jaar kon de opnieuw geplande bruiloftsdag niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Op 1 oktober kwam het Japanse hof dan eindelijk naar buiten met dé datum: 26 oktober 2021.
Gewone burger
Een sprookjeshuwelijk zal het niet worden, om twee redenen. De eerste: de inmiddels 30-jarige Mako lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. Alle gedoe rond de bruiloft, kritiek van de bevolking en negatieve publicaties in de media nekken haar. Volgens haar psychiater is de prinses slachtoffer van laster tegen haar en haar familie, en ze kon daar niet aan ontsnappen.
Een sprookje wordt het ook niet omdat het hof na alle ophef kiest voor een sobere ceremonie. Zonder rol voor keizer Naruhito. Ook allerlei traditionele rituelen blijven achterwege.
Mako zal het allemaal niet vreselijk missen. Acht jaar nadat Kei op z’n knieën ging, kan ze hem eindelijk haar jawoord geven. En dat betekent ook dat ze verlost wordt van het juk van het Japanse hof. Mako verliest namelijk haar titels en het lidmaatschap van het keizerlijk huis. Net als alle vrouwelijke leden van de keizerlijke familie verlaat ze na haar huwelijk het hof. Voortaan gaat ze door het leven als mevrouw Komuro. De prinses wordt dus een gewone burger.
Mako lijkt er niet rouwig om. „Hoewel ik altijd heb gewerkt om de keizer te helpen en zo veel mogelijk taken als lid van de keizerlijke familie te vervullen, koester ik mijn eigen leven”, zei ze tegenover de pers.
Zak geld
Hoewel ze de oudste dochter van de kroonprins is, zou Mako als vrouw toch al niet in aanmerking komen voor de troon. Dat geldt straks ook voor eventuele kinderen. Traditiegetrouw biedt de regering Japanse prinsessen daarom een afkoopsom als ze het keizershuis verlaten. Mako bedankte echter voor de zak geld – omgerekend zo’n 1,1 miljoen euro.
Samen met Kei vertrekt ze straks naar de Verenigde Staten. Hij werkt daar bij een advocatenkantoor; zelf wil ze aan de slag in de kunstwereld. Hopelijk kan ze daar eindelijk genieten van het leven samen. Een leven buiten de gouden kooi, waaruit ze na jarenlang wachten eindelijk ontsnapt is.