Roep om geld en aandacht voor nieuw Wetboek van Strafvordering
Als de plannen voor een nieuw Wetboek van Strafvordering worden doorgezet, moet dat goed doordacht gebeuren en moet er voldoende geld en tijd beschikbaar zijn. Dat benadrukten de rechtspraak, politie en justitie bij een bijeenkomst over dat nieuwe wetboek. Het oude exemplaar uit 1926 is uit zijn voegen gebarsten, vinden ze.
In het Wetboek van Strafvordering is geregeld hoe politie, justitie en de rechtspraak strafrechtelijke onderzoeken doen. Alle partijen die met het boek moeten werken waarschuwden dat niet onderschat moet worden hoe ingewikkeld de invoering ervan is. Wel waren de aanwezigen het erover eens dat het goed zou zijn om het wetboek te vernieuwen. Het boek waar nu mee wordt gewerkt sluit na bijna honderd jaar lang niet meer altijd aan op de moderne praktijk.
De bijeenkomst van dinsdag was georganiseerd door een commissie die onder leiding van Rianne Letschert een opzet maakte voor het nieuwe wetboek. Het wetsvoorstel ligt momenteel bij de Raad van State en moet nog door de Tweede Kamer. Letschert hoopt de politiek ervan te overtuigen dat de invoering van het nieuwe boek belangrijk is. Ze roept de formerende partijen op een zinsnede over het nieuwe wetboek op te nemen in het regeerakkoord. „Anders lopen we het risico dat het een lijk in de kast wordt.”
De gemoderniseerde wetgeving heeft meer oog voor de positie van de slachtoffers en de rechtspositie van verdachten, maar voorziet politie en justitie ook in het rechtstreeks aanleveren van audiovisueel materiaal als bewijsmateriaal in strafzaken. De beelden kunnen een uitgeschreven proces-verbaal vervangen.
De invoering van het wetboek heeft grote gevolgen. Het betekent dat honderdduizend mensen in de strafrechtketen anders moeten gaan werken, merkte Letschert op. Ze schat in dat dat over een periode van zo’n vijf jaar zo’n 450 miljoen euro zou kosten.
Alle gevolgen van het nieuwe wetboek zullen goed uitgewerkt worden, van de werkwijze van rechters tot aanpassingen in de IT-voorzieningen. „Als we het doen, moeten we het goed doen”, zei Henk Naves van de Raad voor de Rechtspraak. „De impact van een nieuw wetboek zal generaties na ons nog voelbaar zijn.” Hanneke Ekelmans, lid van de korpsleiding van de Nationale Politie, sprak van „een gigaoperatie”. Een complicerende factor is volgens Letschert de grote druk waar het strafrecht toch al mee te maken krijgt. „Tijdens de verbouwing moet de winkel openblijven.”