Kroongetuige Eris: moord op Jair Wessels ging veel te ver
Kroongetuige Tony de G. heeft „heel veel spijt” van zijn betrokkenheid bij de moord op Jair Wessels, op 7 juli 2017. De liquidatie in Breukelen zorgde er uiteindelijk voor dat De G. overliep naar justitie en over onder meer deze en andere moorden is gaan verklaren.
De G. heeft opgebiecht dat medeverdachte Michel K. op de parkeerplaats bij treinstation Breukelen heeft geschoten. Hijzelf reed de vluchtauto. „Ik voel me even schuldig als wanneer ik zelf de trekker zou hebben overgehaald”, zei de kroongetuige dinsdag in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. „Ik ben veel te ver gegaan. Ik ben geen lieverdje, ben altijd met de drugshandel bezig geweest. Maar deze stap was veel te ver.”
K. ontkent overigens met klem dat hij degene was die heeft geschoten. „Ik heb wapens en auto’s geregeld, maar ik heb niets te maken met die moord.” K. en De G. waren voorheen goede vrienden. Na de moord waren ze samen naar Spanje gevlucht, waar De G. later is opgepakt. K. is in Nederland aangehouden.
De G., die afgeschermd in de rechtbank zit, zei het verschrikkelijk te vinden voor de ouders van Wessels. Zijn moeder is, net als iedere voorgaande zittingsdag over de moord op haar zoon, aanwezig in de rechtbank. De moord is onderdeel van het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond motorclub Caloh Wagoh. Komende dinsdag gaat de behandeling van dit deeldossier verder. De inhoudelijke behandeling van het omvangrijke proces begon eind augustus, in totaal zijn er meer dan zestig zittingsdagen voor uitgetrokken. De strafeisen worden begin volgend jaar verwacht, de uitspraak medio volgend jaar.
De inmiddels verboden motorclub wordt de moordmakelaar van de onderwereld genoemd. Hier kon volgens justitie een moord op bestelling worden geregeld. Hoofdverdachte Delano R. zou meerdere moordcommando’s hebben aangestuurd.
Wessels was geen onbekende van de politie. Het verhaal gaat dat een gestolen partij drugs de reden voor de moord was. De moordopdracht zou afkomstig zijn van Ridouan Taghi. Hij is geen verdachte in Eris, maar wel in het andere grote liquidatieproces Marengo.