Binnenland

Minister De Jonge zinspeelt op regionale lockdowns

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge na overleg met de meest betrokken bewindspersonen.

25 October 2021 14:14Gewijzigd op 26 October 2021 14:16
Minister De Jonge. beeld ANP, Lex van Lieshout
Minister De Jonge. beeld ANP, Lex van Lieshout

Een besluit valt volgende week dinsdag, dan is er ook weer een persconferentie.

Minister De Jonge van Volksgezondheid sluit niet uit dat het kabinet volgende week ongevaccineerden beperkende maatregelen oplegt. Ook overweegt het kabinet lockdowns voor regionale brandhaarden.

Volgens de bewindsman is de coronapandemie op dit moment vooral een epidemie onder niet-gevaccineerden: „Zij belanden vaker in het ziekenhuis. Zij verdringen zorg voor anderen. Deze ongevaccineerde mensen lopen het grootste risico besmet te raken en zelf anderen te infecteren. Dus de maatregelen moeten recht doen aan die analyse.”

De Jonge verklaarde dat maandag nadat het kabinet overleg voerde over de sterk oplopende besmettingscijfers: „De ziekenhuisopnames stijgen harder dan verwacht, daarom moet het kabinet zich nu beraden op aanvullende maatregelen.”

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot bijna 800, het hoogste aantal sinds 9 juni. Dat meldde het RIVM maandag. Van hen liggen er 199 op de intensive cares. Vier van de vijf coronapatiënten in het ziekenhuis zijn niet gevaccineerd. Volgens het RIVM is de kans om na volledige vaccinatie alsnog met corona op de intensive care terecht te komen, zo’n 33 keer kleiner dan zonder prik.

De Jonge: „We zien dat een klein deel niet gevaccineerd is, maar in de ziekenhuizen is het beeld andersom. En we willen hoe dan ook voorkomen dat de zorg weer wordt overlopen.’’

Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team om een spoedadvies. Dat moet donderdag gereed zijn. Daarna vergadert het kabinet en volgt er dinsdag 2 november een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Aanvankelijk stond de persconferentie gepland voor 12 november.

Alle opties

De Jonge liet weten dat wat het kabinet betreft alle opties op tafel liggen. Daaronder vallen ook maatregelen voor niet-gevaccineerden. Ongeveer 13 procent van de bevolking is niet ingeënt. Ook ingrepen in gebieden waar relatief veel besmettingen zijn, behoren tot de mogelijkheden.

Deze maatregelen liggen gevoelig in politiek en samenleving. De Jonge is zich daarvan bewust. „Er zijn geen makkelijke keuzes, daar wil ik niet op vooruitlopen. We moeten meer algemene maatregelen treffen die iedereen raken óf toch specifieke regels instellen die niet-gevaccineerden beschermen.” Volgens de minister is het draagvlak gering onder mensen die gevaccineerd zijn om nog beperkingen opgelegd te krijgen. Een garantie wil De Jonge wel geven: niet-gevaccineerden zullen niet geweigerd worden bij ziekenhuizen.

Het is niet voor het eerst dat De Jonge niet-gevaccineerden bekritiseert. In juli zei hij: „Het heeft iets decadents om te denken dat je kunt bedanken voor het enige middel dat ons uit deze crisis helpt, maar tegelijkertijd kunt rekenen op de solidariteit en de bescherming van anderen die zich wel laten vaccineren.”

En vorige week stelde hij bij een bezoek aan het Medisch Centrum Leeuwarden: „Zonde van die patiënten die er niet hadden hoeven te liggen als ze zich hadden laten vaccineren. Ze hebben zichzelf er mee, maar ook de zorg.”

1,5 meter

Ouderenbond ANBO drong er maandag bij het kabinet op aan om zo snel mogelijk maatregelen te nemen. De bond denkt onder meer aan het herinvoeren van de regel om 1,5 meter afstand te houden van niet-huisgenoten en het herinvoeren van de mondkapjesplicht.

Het aantal ouderen dat corona oploopt stijgt namelijk explosief. Het RIVM meldde dat het aantal positieve testen onder zeventigplussers vorige week met meer dan 70 procent steeg. Onder de hele bevolking gezien is dit 44 procent. Het aantal ziekenhuisopnames van ouderen met corona is sinds begin oktober verdubbeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer