Meerdere gemeenten zorgen voor noodopvang vluchtelingen
Meerdere gemeenten geven gehoor aan de oproep van onder meer de burgemeester van de gemeente Westerwolde en het demissionaire kabinet om nog dit weekend het azc in het Groningse Ter Apel te helpen met de opvang van asielzoekers. Zondag melden de gemeenten Hengelo, Utrecht en Amersfoort noodopvang te organiseren, in navolging van Middelburg op zaterdag.
In Hengelo worden vanaf zondag met spoed zo’n honderd vluchtelingen opgevangen in het Hazemeijer-complex, waar tot voor kort een vaccinatielocatie van de GGD zat. De mensen kunnen daar in ieder geval vier weken blijven. De gemeenten Utrecht en Amersfoort bieden vanaf maandagavond voor maximaal vier weken samen honderd asielplekken in onder meer hotelkamers aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan, de aantallen evenredig verdeeld over de steden. In de stad Utrecht worden voorbereidingen getroffen om binnen enkele weken vijfhonderd vluchtelingen op te vangen in het voormalig pand van Holland Casino bij de Jaarbeurs.
De druk op de opvang in Ter Apel is hoog. Daar sliepen afgelopen week 750 mensen in de nachtopvang, terwijl er maar plaats was voor 275. Vanaf de aanmelding in Groningen moeten asielzoekers worden doorgeplaatst naar andere centra in het land, maar door een gebrek aan plekken en het woningtekort in Nederland, waardoor er te weinig woningen zijn voor onder meer statushouders, stokt die doorstroom. Om te voorkomen dat mensen in tenten opgevangen moeten worden, is aan burgemeesters gevraagd noodopvangplekken te creëren. Nog dit weekend wil het kabinet duizend opvangplekken realiseren.
Zaterdag gaf de Zeeuwse gemeente Middelburg al aan in totaal zo’n 250 vluchtelingen noodopvang te bieden, waarvan zondag de eerste honderd welkom zijn. Ook verschillende andere gemeenten lieten weten plekken te creëren, waaronder Emmen met 150 plekken in een voormalig hotel. Ook door andere Drentse gemeenten wordt gezocht naar opvangplekken.