Binnenland

Lancering Delftse studentenraket definitief afgeblazen

Na drie vergeefse pogingen hebben studenten van de TU Delft hun poging om met hun zelfgebouwde raket Stratos IV een Europees hoogterecord te vestigen definitief afgeblazen. Technische problemen verhinderden afgelopen dagen al de lancering in Spanje. Hoewel alle tweehonderd teamleden, in Nederland en in Spanje, meezochten naar een oplossing, bleek het mankement aan de vularm dat vrijdag de lancering verhinderde onoverkomelijk, meldt het Delft Aerospace Rocket Engineeringteam (DARE).

ANP
23 October 2021 21:29

Teamleider Willem van Lynden noemt het een enorme teleurstelling. Hij roemt de vindingrijkheid die de studenten hebben laten zien. „We hebben tijdens meerdere lanceermogelijkheden immense problemen opgelost onder tijdsdruk, dat is enorm fantastisch op zich.”

De Delftse studenten hebben de lancering zes weken voorbereid. De 8 meter hoge raket zou in Spanje worden gelanceerd, want in Nederland is dat niet toegestaan. Voor elke lanceerpoging werden meer dan negen uur van tevoren 86 pagina’s ‘checks’ gevolgd. Door die procedures zijn er in elk geval geen onveilige situaties ontstaan, aldus Van Lynden.

Het wereldwijde studentenrecord werd in 2019 gevestigd door een team van de universiteit van Zuid-Californië. Hun TRAVELER IV kwam ongeveer 103 kilometer hoog, voorbij de denkbeeldige Kármán-lijn op 100 kilometer hoogte. Deze lijn is de meest gebruikte grens van de ruimte. Het Europese record was in handen van Duitse studenten van de universiteit van Stuttgart en stond op ongeveer 30 kilometer.

Het belangrijkste doel van de vlucht was echter niet om records te breken, aldus Van Lynden. Door het ontwikkelen van deze raket en het succesvol lanceren ervan, wilde DARE de ruimtevaart en ruimteonderzoek toegankelijker maken. De Delftse studenten van het DARE-team werkten al sinds 2018 aan de vierde Stratos-raket. De lancering had al in 2020 moeten plaatsvinden, maar werd door de pandemie uitgesteld. Een eerdere raket van DARE, Stratos II, vestigde in 2015 het Europese hoogterecord van 21,5 kilometer, wat een jaar later door Duitse studenten werd gebroken. Stratos III moest nog hoger komen, maar de lancering mislukte in 2018 na ongeveer 20 seconden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer