Economie

Brussel vindt inenten bij mkz acceptabel

De Europese Commissie is niet tegen iedere vorm van vaccinatie bij een dierziekte-uitbraak. Bij mond- en klauwzeer (mkz) mag de overheid noodvaccinatie toepassen. Handel in ingeënte dieren blijft echter verboden.

Redactie politiek
26 November 2004 21:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:56

Dat zei S. Reinius, adviseur voor bestrijding van dierziekten van het directoraat-generaal gezondheid en consumentenbescherming van de Europese Commissie, gisteren in de Tweede Kamer. Ze voegde eraan toe dat EU-lidstaten zonder voorafgaande toestemming van Brussel tot inenten mogen overgaan. Ze moeten dat daarna wel aan de Europese Commissie melden.

In de Tweede Kamer had het Nederlandse parlement een conferentie georganiseerd voor de parlementaire commissies landbouw uit de EU-lidstaten om te praten over een maatschappelijk geaccepteerde bestrijding van dierziekten.

Minister Veerman maakte daar gistermorgen bekend dat hij bij een uitbraak van mkz of varkenspest alleen de dieren op de besmette bedrijven wil ruimen en de beesten daaromheen snel wil vaccineren. Massale ruimingen zijn wat hem betreft verleden tijd.

De Europese Commissie vindt dat ruimingen onvermijdelijk zijn om zeer besmettelijke dierziekten snel uit te bannen, vooral in gebieden met veel vee. Ruimen is „een zeer effectieve maatregel”, aldus Reinius. Het ruimen van dieren, nieuwe vaccins en tests kunnen alledrie worden gebruikt, afhankelijk van de lokale situatie en de voorkeur van de betreffende lidstaat, zei de adviseur van de Europese Commissie.

De Europese parlementaire delegaties hebben in hun slotverklaring vastgelegd dat EU-lidstaten vrij moeten zijn hun eigen beleid voor dierziektebestrijding op te zetten, binnen de grenzen van de Europese regelgeving. Er moet ook een oplossing komen voor de afzet van gevaccineerd vlees. Het is volkomen veilig om te eten, maar consumenten staan er vaak huiverig tegenover. „Hun rol in de aankoop van ingeënt vlees is onder de maat gebleven”, zei dagvoorzitter Atsma (CDA) desgevraagd. Hij hoopt dat maatschappelijk verantwoord dierziektebeleid door de conferentie op de agenda komt te staan van parlementen die er tot nu toe niet over spraken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer