Marokkaanse Nederlanders hebben veel vragen na vliegverbod
De onduidelijkheid bij Marokkaanse Nederlanders is groot sinds het vliegverbod tussen de twee landen om middernacht is ingegaan. Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) zegt in de iets meer dan 24 uur dat het nieuws bekend is tientallen telefoontjes te hebben gekregen. Ook ziet de stichting veel vragen op sociale media rondgaan over de in- en uitreisbeperking.
Het is volgens voorzitter Bouchaib Saadane vooral onduidelijk of Nederlanders wel via België en Frankrijk mogen reizen van de Marokkaanse overheid. Die heeft daar voor zover bekend niets over gezegd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft mensen woensdag wel aangeraden om snel te zoeken naar zo’n alternatieve route. Behalve voor ons land geldt het verbod ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
SMN raadt mensen die in Marokko verblijven en geen risico willen lopen aan om snel voor een route via Brussel of Parijs te kiezen. Saadane is bang dat ook België en Frankrijk aan het vliegverbod toegevoegd gaan worden, omdat volgens hem ook daar de coronabesmettingen oplopen. „Onze zorg gaat naar mensen die nu in Marokko zijn. Die moeten terugkomen naar Nederland, naar huis.” Signalen van schrijnende situaties of problemen kreeg de stichting nog niet. Daar zou het nog te recent voor zijn.
De vragen die het samenwerkingsverband veelal vanuit Nederland binnenkrijgt, lopen uiteen. Zo zijn er mensen die willen weten of het stoffelijk overschot van overleden personen nog naar Marokko kan worden gebracht. Volgens Saadane is het gebruikelijk dat mensen met een Marokkaanse achtergrond daar begraven worden.
Het is niet precies duidelijk hoeveel Nederlanders in Marokko in de problemen zijn gekomen door het vliegverbod. Transavia meldde woensdag al dat in een week zo’n 3500 mensen via de vliegmaatschappij naar het land waren gereisd. Maar er kunnen ook mensen zijn die na een verblijf van enkele maanden hadden willen terugvliegen, of die juist een langere periode in Marokko willen blijven. Het aantal gestrande reizigers kan daardoor hoger of lager zijn.
Alle normale uitgaande vluchten zijn tot 27 oktober geannuleerd. Het aantal boekingen was door de herfstvakantie relatief hoog, waardoor zeker 5000 mensen hun vliegreis niet door zien gaan.