Leids religieus erfgoed in kaart gebracht
De gemeente Leiden heeft het religieus erfgoed in kaart gebracht.
De conceptnota Leids religieus erfgoed is een visie op de toekomst van monumentale religieuze gebouwen in de stad. Inwoners kunnen tot en met 18 november reageren op het document.
Leiden telt 43 oorspronkelijke religieuze gebouwen. Daarvan heeft een deel in de loop van de tijd een andere bestemming gekregen. Ongeveer 20 gebouwen zijn nog in gebruik als religieus gebouw en hebben monumentale waarde.
In de nota –met prachtige foto’s van de kerken– is de geschiedenis van het religieus erfgoed beschreven, verbonden met de geschiedenis van de stad en haar bewoners. Ook zijn de waarden van de gebouwen genoteerd. De helft van de bedehuizen heeft een rijksmonumentale status.
Kerken met de hoogste waarden op het gebied van zowel cultuurhistorie, stedenbouw, architectuur en interieur zijn de Hooglandse kerk, de Pieterskerk en de Marekerk. Daarna volgen de Hartebrugkerk, de Lodewijkkerk, de St. Petruskerk en de Lutherse Kerk.
Na 1970 kwamen er moskeeën in Leiden. Met de verbouwing van de voormalige gereformeerde Petrakerk ontstond voor het eerst in Leiden een als zodanig herkenbare moskee met een Turkse identiteit. Beide recent nieuwgebouwde moskeeën aan de Haagweg en de Willem de Zwijgerlaan zijn geïnspireerd door de moskee-architectuur van de Maghreb.
Klik hier voor de conceptnota