Binnenland

Halsema wist niet dat ambtenaren werden weggehouden bij wethouder

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wist niet dat vrouwelijke ambtenaren die klaagden over ongewenst gedrag van de afgetreden wethouder Laurens Ivens bij hem zijn weggehouden. Ze zei op vragen in een debat met de gemeenteraad dat zij en de gemeentesecretaris dit pas hoorden na de afronding van een onafhankelijk onderzoek. „Daar zijn wij natuurlijk heel erg van geschrokken.”

ANP
14 October 2021 20:25Gewijzigd op 14 October 2021 21:51

De burgemeester gaf de raad een reconstructie van hoe het is verlopen sinds het eerste signaal binnenkwam in mei 2019 bij de gemeentesecretaris. Dat geval is toen afgedaan met excuses van de wethouder. Uiteindelijk trad Ivens in juli af na vier formele klachten van vrouwelijke medewerkers over verbaal grensoverschrijdend gedrag. Volgens Halsema waren er in totaal signalen van zeven vrouwen van binnen de gemeente bekend, maar niet iedereen koos ervoor een officiële melding te doen.

Momenteel wordt hard gewerkt om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen, aldus de burgemeester. Ze zei dat ze precies hetzelfde zou handelen als de situatie zich opnieuw zou voordoen. „We zijn hiermee zorgvuldig, secuur en stapsgewijs omgegaan.”

Vrouwen moeten zich volgens Halsema welkom voelen, zich vrij voelen om carrière te maken en daar op alle momenten ondersteuning bij krijgen. „Dat het gedrag van de voormalige wethouder vrouwen heeft belet in hun ontwikkeling, dat zij zich daardoor onvrij en geïntimideerd hebben gevoeld, is kwalijk en ook niet te rechtvaardigen. Dat daar bovenop een aantal leidinggevenden niet goed heeft gereageerd, is vlek op vlek. Want dat geeft de betrokken vrouwen het gevoel dat hun intuïtie hen bedrogen heeft terwijl ze in hun recht stonden en gelijk hadden.”

Uit het deels openbaar gemaakte externe onderzoek naar het handelen van Ivens, kwam verder naar voren dat signalen over ongewenst gedrag lange tijd zijn blijven liggen. De onderzoekers concludeerden dat de impact van het gedrag van de wethouder op de vrouwen voor een belangrijk deel werd versterkt door de wijze waarmee de gemeente Amsterdam daarmee omging.

„Hoe kan het dat je zo vaak moet klagen voordat je vrijheid die je wordt afgenomen door iemand die jou verkeerd behandelt, wordt teruggegeven”, zei D66-leider Reinier van Dantzig.

Femke Roosma, fractieleider van GroenLinks, sprak „groot respect” uit naar de vrouwen die een officiële melding hebben gedaan. Dat ze werden weggehouden bij Ivens „steekt enorm”. „Zij werden gestraft en niet de wethouder. Dat is onverteerbaar en woestmakend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer