Economie

„Helemaal van het gas af is een utopie”

Is het nu, nu de gasprijzen op recordhoogte staan, het juiste moment om afscheid te nemen van de gasketel? Deskundigen uit het energievak denken dat isolatie sneller rendabel is.

13 October 2021 15:07
De Lightyear, een volledig elektrische auto van een Nederlandse start-up, trok veel bekijks. beeld RD
De Lightyear, een volledig elektrische auto van een Nederlandse start-up, trok veel bekijks. beeld RD

Deze editie van de Vakbeurs Energie in Den Bosch zijn zo’n 450 bedrijven van de partij die zowel de ondernemer als de consument maar wat graag van gedegen energieadvies willen voorzien. Ruim 20.000 bezoekers hebben zich opgegeven voor het driedaagse evenement dat dinsdag is begonnen. Fedde van der Woude, directeur van beursorganisator 54events, ziet de belangstelling jaarlijks toenemen. Hij sluit niet uit dat de gascrisis dit jaar voor extra bezoekers zorgt. „We hebben nu in ieder geval 4 procent meer aanmeldingen van bezoekers dan in 2019”, stelt Van der Woude.

Dick van den Dool, accountmanager bij ketelbouwer Intergas, gelooft niet in een gasloos Nederland. „In nieuwbouwwijken kunnen prima volledig elektrische warmtepompen worden geplaatst, maar oude stadswijken zijn hier vaak niet voor geschikt. Het gasverbruik verminderen kan zeker, maar helemaal van het gas af is een utopie.”

De beste manier om energie te besparen is volgens hem het isoleren van het huis. Maar als de consument dat goed wil aanpakken, moet hij diep in de buidel tasten. „De kosten van een grondige isolatie kan oplopen tot in de tienduizenden euro’s. Dat geld heeft niet iedereen tot zijn beschikking.”

17585851.JPG
De stand van het Alblasserdamse bedrijf Robot Vloerverwarming werd goed bezocht. beeld RD

Als er geen financiële ruimte is voor zo’n operatie, raadt Van den Dool aan om eens na te denken over een hybride warmtepomp. „De cv-ketel kan dan gewoon blijven hangen. De elektrische pomp verwarmt de ruimte, maar op piekmomenten in de warmtevraag springt de cv-ketel bij. Je maakt dan alleen gebruik van gas als dat echt nodig is.”

Voor een hybride warmtepomp betaalt de consument gemiddeld zo’n 5000 euro. Voor de aanschaf kan hij van het Rijk een subsidie krijgen, weet Van den Dool. „Dat geldt ook voor de volledig elektrische modellen. Zo’n subsidie kan oplopen tot in de duizenden euro’s. Het loont om je hierin te verdiepen.”

Vloerverwarming

Het aanleggen van vloerverwarming helpt ook om kosten te besparen, zegt William Lammers, accountmanager bij Robot Vloerverwarming. Ten opzichte van radiatoren heeft dit type verwarming zo zijn voordelen. „Vloerverwarming geeft over het hele vloeroppervlak gelijkmatig warmte af. Een radiator verwarmt eerst dat deel van de ruimte waar hij staat gepositioneerd. Het duurt dus langer voordat de hele kamer op temperatuur is”, aldus Lammers.

Radiatoren hebben nog een ander minpunt: ze ogen niet zo fraai. Daarom hangen veel mensen er een gordijn voor of plaatsen ze er een ombouw omheen. Dat houdt warmte tegen waardoor er nog meer gestookt moet worden om de ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen, legt de accountmanager uit. „Ook dat zorgt voor een hogere energierekening.”

Ook voor Lammers staat het echter buiten kijf dat het goed isoleren van de woning uiteindelijk het beste is voor zowel het milieu als de eigen portemonnee. „De warmte wil je natuurlijk wel zo lang mogelijk in huis houden. Als je dan ook nog overgaat op vloerverwarming, ben je behoorlijk energiezuinig bezig.”

17585850.JPG
Mark van Spaandonk laat een stukje isolatieplaat met vlas zien. „Zo’n tien jaar geleden liepen mensen me snel voorbij op de beurs, nu willen velen het graag voelen. Energiebesparing vinden mensen nu veel belangrijker dan toen.” beeld RD

Meerdere standhouders delen de mening van Van den Dool en Lammers dat het isoleren van de woning de beste methode is om een fikse energierekening te voorkomen. Hoe kan de consument dit het beste aanpakken? Mark van Spaandonk, verkoopadviseur bij Isovlas, weet wel hoe.

Zij bedrijf verkoopt makkelijk te plaatsen onderplaten die zijn voorzien van een laag vlasvezel. Vlas is een landbouwgewas waarvan bijvoorbeeld ook linnen wordt gemaakt. Met de platen kunnen binnenmuren goed worden geïsoleerd. Omdat vlas vocht absorbeert, is er geen dampremmende folie nodig. „Dat is het voordeel van een natuurlijk product als dit”, aldus de verkoopadviseur.

Zomerdag

Een ander voordeel van zijn product is dat het „ook omgekeerd isoleert.” Hij legt uit dat vlas de warmte op een hete zomerdag wel acht uur buiten weet te houden. „Steenwol bijvoorbeeld, dat ook veel wordt gebruikt om te isoleren, houdt dat maar twee uur vol.”

Van Spaandonk kan nog wel wat voordelen van zijn product noemen. Zo houdt het beter geluid tegen dan andere isolatiematerialen, werkt het sterk brandvertragend en is het goed voor het milieu. „Een hectare vlas neemt meer CO2 op dan een hectare bos”, weet hij.

De consument betaalt voor zijn product wel iets meer dan voor bijvoorbeeld glaswol en steenwol, maar deze investering verdient zichzelf op termijn dubbel en dwars terug, stelt Van Spaandonk. „De aannemer is bijvoorbeeld minder arbeidsuren kwijt omdat hij geen dampremmende folie hoeft te plaatsen. Dat is een behoorlijke kostenbesparing die de consument al meteen meepakt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer