Hulporganisaties bezorgd om Afghanen die dreigen achter blijven
Meerdere hulporganisaties, waaronder VluchtelingenWerk Nederland en Oxfam Novib, maken zich zorgen over de groepen Afghanen die dreigen niet geëvacueerd te worden, terwijl zij nog wel gevaar lopen vanwege hun voormalige werk voor Nederland. Dat schrijven ze in een brief, die ook is ondertekend door Cordaid, Free Press Unlimited, CARE en de oud-voorzitter van de militaire vakbond AFMP Anne-Marie Snels. Volgens de organisaties „dreigt een groep journalisten, fixers van journalisten en mensenrechtenactivisten nu alsnog aan de genade van de Taliban te zijn overgeleverd”.
Het demissionaire kabinet maakte maandag bekend naar verwachting nog zeker 2100 Afghanen te zullen overbrengen naar Nederland. Minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) zei dat het gaat om mensen die „zichtbaar” een bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse missie in Afghanistan. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt, wat eerder niet werd gedaan.
De Tweede kamer nam half augustus een motie van D66’er Salima Belhaj aan waarin het kabinet juist werd gevraagd alle Afghanen op te halen die de Nederlandse missie daar hebben geholpen. De briefschrijvers vinden dat het kabinet zich aan die motie moeten houden. „Het is vreemd om hier nu striktere criteria voor te hanteren en de regels tijdens het spel veranderen.”
Volgens de organisaties is het onduidelijk welke groepen als „zichtbaar” worden aangemerkt en welke niet. Zo is het bijvoorbeeld onzeker of bewakers en chauffeurs voor Defensie, die eerder wél onder de motie van Belhaj vielen, nu nog kans maken op evacuatie. Datzelfde gaat op voor familieleden van de al geëvacueerde Afghanen. Belhaj zelf stelde maandag dat alle mensen die vallen onder haar motie asiel moeten krijgen.
Wanneer de 2100 Afghanen naar Nederland komen is onbekend. Knapen hoopt dat de komende weken het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul vaker open zal zijn. Mensen moeten dan nog wel van de Taliban toestemming krijgen om het land te verlaten, benadrukt hij.