Koning: Gedupeerde ouders moeten snel worden geholpen
Koning Willem-Alexander heeft zich via sociale media kort uitgelaten over het gesprek dat hij woensdagmiddag had met een aantal slachtoffers van de toeslagenaffaire. Hij vindt dat de getroffenen zo snel mogelijk moeten worden geholpen zodat ze een nieuwe start kunnen maken.
„Ouders die zijn gedupeerd in de toeslagenaffaire vertelden mij vanmiddag hun verhaal. Recht uit het hart en recht voor zijn raap. Hun doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig”, vindt de koning. „Het is van belang dat alle getroffenen met empathie worden behandeld en dat wie recht heeft op financieel herstel zo snel mogelijk wordt geholpen, zodat deze Nederlanders een nieuwe start kunnen maken.”
De koning „sprak met de ouders over hun ervaringen en over wat hun is overkomen nadat zij in grote financiële problemen kwamen doordat zij onterecht kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen of wanneer kinderopvangtoeslag onterecht werd stopgezet”, aldus de RVD.
Documentaire
Vijf vrouwen die hun verhaal deden in de documentaire ”Alleen tegen de staat” spraken de koning op Paleis Noordeinde in Den Haag. De vrouwen hadden na de Troonrede, waarin Willem-Alexander kort aandacht besteedde aan de toeslagenaffaire, een open brief naar de koning gestuurd. Daarin vroegen zij om een onderhoud met hem.
De brief was ook de directe aanleiding voor het gesprek woensdagmiddag. Na afloop noemden de vrouwen de ontmoeting met Willem-Alexander „indrukwekkend.” „De koning heeft goed geluisterd en begrip getoond”, aldus twee van hen.
Politici
Regisseur Stijn Bouma liet voor zijn film ”Alleen tegen de staat” vijf moeders aan het woord die slachtoffer werden van het toeslagenschandaal. Voor het eerst deden slachtoffers uitgebreid voor de camera hun verhaal en duidden ze wat de impact van de affaire op hun leven was.
Veel kijkers en tv-recensenten merkten op dat het goed zou zijn als alle politici de film zouden zien. De documentaire kwam ook ter sprake tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Het kabinet van Mark Rutte is al negen maanden demissionair omdat het moest aftreden vanwege de zaak. Ondanks beloftes van het kabinet zijn de meeste ouders nog niet gecompenseerd of geholpen.
Demissionair staatssecretaris Van Huffelen zei zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur dat compensatie ook nog „heel lang” kan duren. Ze weest erop dat er zich nog steeds ouders melden en dat de Belastingdienst langer bezig is met een dossier dan eerder gedacht. Bij meer dan 20.000 toeslagenouders is vastgesteld dat ze recht hebben op compensatie.