Máxima zit op puntje van stoel bij bezoek Trimbos
Koningin Máxima heeft woensdagmiddag een werkbezoek gebracht aan het Trimbos-instituut in Utrecht. Het kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg bestaat dit jaar 25 jaar. „Op de volgende 25 jaar”, zei de koningin bij vertrek. „Vijftig is een goede leeftijd”, keek ze tot hilariteit van haar gesprekspartners alvast vooruit. Máxima is dit jaar zelf vijftig geworden en is op dat gebied dus ervaringsdeskundige.
Máxima toonde zich een zeer betrokken en goed geïnformeerde sparringpartner bij de drie achtereenvolgende rondetafelgesprekken die ze bij Trimbos afwerkte. Centraal stond daarbij de mentale gezondheid en psychische aandoeningen, maar ook drugsgebruik, alcohol en verslaving kwamen aan bod.
De koningin was zeer benieuwd naar de manier waarop het stigma op mentale gezondheid - of het hebben van problemen - kan worden weggenomen opdat mensen veel eerder aangeven hulp nodig te hebben. Preventie is immers, zo benadrukten alle wetenschappers van het instituut, beter dan later moeten behandelen. In Nederland werkt dat echter niet zo.
Preventie
Máxima had van de schuldenproblematiek geleerd dat mensen wachten tot de problemen hen echt boven het hoofd groeien, maar dan zijn vaak al vijf jaar verstreken. Bij verslaving speelde hetzelfde zo werd haar verteld: het duurt soms wel zeven jaar voordat hulp wordt gevraagd.
Maar preventie in de vorm van voorlichting bij scholieren over tabak en alcohol werkte weer averechts, zo leerde Máxima. Dat maakte deze middelen alleen maar interessanter en verleidde basisschoolleerlingen om er mee te experimenteren. Het was daarom belangrijker te zorgen dat scholen genoeg handvatten hadden om eventuele problemen te herkennen en aan te pakken.
Prestatiedruk
Het alcoholgebruik onder jongeren neemt nauwelijks af, zo stelde het Trimbos-instituut tevens vast. Tijdens de coronapandemie bleek bovendien het gebruik van cannabis toegenomen. Een kwart miljoen mensen rookt dagelijks wiet, een miljoen heeft het dit jaar gebruikt en Nederland is in Europa riant koploper wat het gebruik van xtc betreft. Alleen vorig jaar was er een kleine dip omdat het uitgaansleven stil lag.
Bij de gesprekken kwamen ook redenen voor middelengebruik en mentale problemen aan de orde, zoals de prestatiedruk die studenten zeggen te ondervinden. De koningin was daar zeer benieuwd naar omdat het onderwijs zelf aangeeft dat de druk eerder minder dan meer is geworden. Maar studenten ervaren het anders, mede door de sociale druk en het leenstelsel. Dat laatste kon Máxima wel weer begrijpen.