Politiek

Eenmalig tientallen miljarden extra voor stikstof en klimaat

Een volgend kabinet zou eenmalig tientallen miljarden extra willen lenen op de kapitaalmarkt. De extra uitgaven zouden worden gebruikt voor de grote vraagstukken op de formatietafel.

Redactie politiek
5 October 2021 11:24
VVD, D66 en CDA spreken met elkaar over eenmalig tientallen extra miljarden voor klimaat en stikstof. beeld ANP, Koen van Weel
VVD, D66 en CDA spreken met elkaar over eenmalig tientallen extra miljarden voor klimaat en stikstof. beeld ANP, Koen van Weel

Dat blijkt uit stukken die vorige week door de formerende partijen zijn besproken, meldde de NOS maandag. Om dure problemen te kunnen bekostigen waar een volgend kabinet mee aan de slag moet, willen VVD, D66 en CDA fors extra geld lenen.

Er zou een speciaal fonds moeten worden opgericht voor de extra uitgaven. Zo’n constructie is geschikt om ervoor te zorgen dat de miljardenuitgaven eenmalig zijn. Op de begroting van een ministerie worden in de regel uitgaven verantwoord die ieder jaar terug keren.

Door de uitgaven via een fonds te laten verlopen beogen de formerende partijen ook dat de reguliere begrotingsregels niet opgaan voor de investeringen. Normaliter geldt dat als het kabinet extra geld wil uitgeven, op andere posten op de begroting de hand op de knip moet. Daar willen VVD, D66 en CDA niet aan.

Een voorbeeld van een miljardenfonds is het Nationaal Groeifonds, ook wel het Wopke-Wiebes fonds. Een jaar geleden kondigden minister Hoekstra (Financiën) en oud-minister Wiebes (Economische Zaken) aan dat zij de komende vijf jaar twintig miljard euro uittrekken. Dat geld is bedoeld voor investeringen die er voor zorgen dat de Nederlandse economie ook in de toekomst blijft groeien.

Het fonds waar de formerende partijen over gesproken hebben is bedoeld voor de uitdagingen waar een volgend kabinet mee aan de slag moet. Onder meer de stikstof- en klimaatcrisis vragen dringend om extra maatregelen, stelde oud-informateur Hamer vast in een eerdere fase in het formatieproces.

Op onderwerpen die buiten de grote vraagstukken op de formatietafel vallen zou een volgend kabinet zuiniger aan willen doen, schrijft de NOS. „Na het instellen van fondsen voor incidentele uitgaven willen we terug naar normale begrotingsregels”, aldus VVD, D66 en CDA in een formatiestuk.

Dinsdag wordt de formatie vervolgd met een debat met informateur Remkes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer