Opinie

Overheid doet er goed aan waarschuwingen van ex-staatssecretaris Keijzer ter harte te nemen

Het kabinet-Rutte III verloor door het gedwongen vertrek van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken de twaalfde bewindspersoon. De meesten vertrokken vrijwillig of omdat de Tweede Kamer hun beleid afkeurde. Keijzer vertrok omdat ze ontslag kreeg van Rutte en de zijnen.

Hoofdredactie
29 September 2021 13:24
beeld RD
beeld RD

Gedwongen ontslag van bewindspersonen komt in de Nederlandse politiek niet vaak voor. Het was dan ook opmerkelijk dat de Tweede Kamer de affaire dinsdag afdeed tijdens het mondelinge vragenuur. Vaak gebeurt het dat Kamerleden voor ondergeschikte kwesties een brief vragen aan het kabinet en er vervolgens uren over kunnen debatteren.

Deze gang van zaken doet geen recht aan Keijzer en aan de bezwaren die ze te berde brengt tegen het coronabeleid.

Een passage uit de afscheidsbrief kreeg de afgelopen dagen maar weinig aandacht in de media. De afgetreden bewindsvrouw schreef: „Het langzaam overgaan naar een situatie waarin je alleen nog maar ergens naar binnen mag met vaccinatie- of herstelbewijs (2G-systeem) is onnodig en niet proportioneel.”

Op dit moment werkt het Nederlandse coronabeleid met het 3G-model: Wie genezen, gevaccineerd of negatief getest is, krijgt een groen vinkje op zijn coronacheck-app en mag overal naar binnen. Het 2G-systeem gaat dus een stap verder. Wie niet-gevaccineerd is, mag geen gebruik maken van bepaalde voorzieningen. De redenering erachter is dat niet-gevaccineerden twee keer zoveel kans hebben dat ze het virus dragen dan gevaccineerden. Ook als de niet-gevaccineerden een negatieve sneltest op zak hebben.

Keijzer legt er terecht de vinger bij dat de overheid Nederland langzaam maar zeker zo’n 2G-samenleving in rommelt. Nu is dat nog niet het geval, zo bezweren minister De Jonge van Volksgezondheid en premier Rutte. Ook de Tweede Kamer wees vorige week een 2G-samenleving nog af. En er is ook wetswijziging voor nodig.

Maar of dat voldoende waarborgen zijn? Dat is nog maar de vraag. De verdraagzaamheid ten aanzien van niet-gevaccineerden verminderde de afgelopen maanden drastisch.

En D66-Kamerlid Paternotte is al voorstander van zo’n 2G-model in Nederland. Dan kan de nachthoreca namelijk ook weer open. In Berlijn is dat al het geval.

Keijzer vreest dat het die kant ook opgaat in Nederland. Het begint met zoiets als de horeca, maar het kan gemakkelijk uitwaaieren over andere delen van de samenleving, zoals het arbeidsproces. In Italië en Slovenië is dat al het geval. In sommige landen kunnen mensen zonder pas niet meer winkelen.

De coronapas leidt tot een tweedeling in de samenleving, geeft de overheid een veel te grote greep op de samenleving en staat ook nog eens op gespannen voet met de vrijheidsrechten uit de Grondwet. De politici die Keijzer achterliet in Den Haag, doen er goed aan om de waarschuwingen van de ex-bewindsvrouw ter harte te nemen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer