Binnenland

Sluiting A12 kost transporteurs geld

Transporteurs lijden „economische schade” door de dagenlange afsluiting van een deel van de A12, zegt Transport en Logistiek Nederland (TLN). Daardoor moeten vrachtwagens namelijk omrijden en komen ze ook in meer files terecht. Rijkswaterstaat zegt intussen dat dinsdag de eerste ochtendspits met een gesloten A12 goed is verlopen.

Redactie binnenland
29 September 2021 11:20
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Om hoeveel schade het precies zal gaan, durft brancheorganisatie TLN nog niet te zeggen. Een stilstaande vrachtwagen kost naar schatting ongeveer 50 euro per uur. Maar op dit moment is nog niet te voorspellen hoe hoog het reistijdverlies precies zal uitpakken.

Maandagavond werd de A12 over een afstand van 5 kilometer tussen knooppunt Oudenrijn en afrit Nieuwerbrug voor negen dagen compleet afgesloten vanwege groot onderhoud. Deze snelweg is normaal gesproken een cruciale transportroute, waar dagelijks ongeveer 80.000 voertuigen waaronder 9000 vrachtwagens van gebruikmaken.

Omdat al die voertuigen nu via alternatieve routes rijden als ze bijvoorbeeld van Utrecht naar Den Haag willen, leidt dat volgens TLN onoverkomelijk tot drukte op die trajecten. De situatie zorgde dinsdagochtend al voor een erg drukke ochtendspits.

Volgens de ANWB stond er dinsdagochtend landelijk, op alle wegen bij elkaar, 468 kilometer file, waarvan 257 kilometer op de Rijkswegen. De eerste ochtendspits tijdens de afsluiting van de A12 verliep volgens Rijkswaterstaat desondanks goed. Volgens de instantie bleef een echte verkeerschaos uit. Het was wel de drukste ochtendspits van 2021, aldus Rijkswaterstaat.

De meeste vertraging ontstond dinsdagochtend bij knooppunt Gorinchem. „Dat kwam door een combinatie van omstandigheden. Er was meer verkeer vanwege de omleidingsroute op de A27 en A15, en er was daar een ongeval. Dat zorgde dat er een iets grotere file ontstond”, aldus een woordvoerder. „Ook op de A2 hebben we drukte gezien, dat was ook verwacht.” De woordvoerder wijt een deel van de extra drukte verder aan de coronaversoepelingen, waardoor meer mensen de weg op gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer