Kerk & religie

Conferentie Gospel Coalition in Almere: Kern van Evangelie verstaan in déze tijd

Christenen zijn verlegen over de vraag wat de kern van het Evangelie is. Doen wij ons best wel echt om niet alleen het Evangelie te verstaan, maar ook onze tijd? Als we iets kwijt zijn geraakt, dan valt er veel te herontdekken.

Van onze verslaggever
25 September 2021 15:29
Dr. William den Boer. beeld RD
Dr. William den Boer. beeld RD

Dat zei dr. William den Boer tijdens de conferentie van The Gospel Coalition (TGC) Nederland & Vlaanderen, vrijdag en zaterdag in het Missiecentrum De Wegwijzer in Almere. Hoofdsprekers waren Collin Hansen (VS) en Tim Savage (VK) en uit Nederland Marco de Wilde en Jacob Folkerts.

Meer dan ABC

Dr. Den Boer, bestuurslid van TGC Nederland, typeerde de Nederlandse tak van TGC als een diverse groep mensen met heel verschillende kerkelijke en theologische achtergronden. „We gebruiken verschillende Bijbelvertalingen, de vormgeving van onze erediensten loopt nogal uiteen. Een wat ongebruikelijke kerkelijke coalitie, zeker voor Nederlandse begrippen. We hebben echter ervaren dat vooral één ding ons krachtig en hartelijk verbindt: het Evangelie.”

Den Boer stelde dat het Evangelie gemakkelijk een „uitgesleten” begrip kan worden. „Het functioneert dan hooguit nog als het ABC van het geloof, maar niet als het A tot Z. Trouwens, hoezeer zijn wijzelf door onze seculiere cultuur beïnvloed? Hebben we zelf, in onze strijd om de kern van het Evangelie vast te houden, dat Evangelie misschien gereduceerd tot het toegangspoortje naar het heil waarna je de rest vooral zelf moet gaan doen en het Evangelie geen rol van betekenis meer speelt? Of is het Evangelie versmald tot een lange, precies afgebakende weg tot behoud voor een enkeling?”

Goede nieuws

Tim Savage ging in op de vraag wat het Evangelie is en waarom het centraal moet staan. „We zijn als christenen de enigen in de wereld die goed, spectaculair nieuws hebben. Het goede nieuws is Jezus Christus. In Hem komt de volheid van God openbaar”, zo belichtte hij vooral de Kolossenzenbrief. „Christus heeft de wereld met God verzoend. Zijn werk bracht vrucht voort en blijft groeien. God deed in Christus niet alleen iets voor ons, maar Hij werkt ook in en door ons en vernieuwt ons.”

Ds. Marco de Wilde, bestuurslid van TGS Nederland, besprak de verhouding van Evangelie en hermeneutiek. „De Bijbel is het boek van God of in ieder geval het boek van de kerk. Maar wat betekent dat, in de praktijk? Voor wat je gelooft en hoe je leeft? En hoe je samen gemeente bent? En dan zie je tussen christenen die allemaal zeggen dat ze zich door de Bijbel willen laten inspireren, toch heel grote en wezenlijke verschillen.”

Ds. De Wilde keerde zich tegen de „valse tegenstellingen” die in het gesprek over het lezen van de Bijbel vaak naar voren komen. „Zoals: De Bijbel is geen theologieboek vol waarheden, de Bijbel is het verhaal van God die Zijn koninkrijk bouwt in deze wereld. Of: De Bijbel is geen antwoordenboek, de Bijbel is een gespreksboek. Of: We moeten de Bijbel niet harmoniseren, het gaat juist om de rijkdom van al die verschillende stemmen. Of: Het gaat er niet om of alles in de Bijbel klopt, het gaat om een levende relatie met God door Jezus Christus.”

De Wilde bepleitte een „evangeliecentrisch” lezen van de Schrift. Vanuit dat centrum krijgen alle andere thema’s in de Bijbel hun juiste plek en inhoud. „De Bijbel is een heilig boek, echt van God, en toch zo menselijk. En andersom: menselijk, en toch echt het onfeilbare en betrouwbare woord van God.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer