„Koopkracht daalt nog veel harder”
De koopkracht daalt volgend jaar veel harder dan de 1 procent waar het kabinet van uitgaat. Dat heeft vakcentrale FNV woensdag gezegd. De Unie rekent zelfs met een afname van 2 procent. Het is volgens deze bond ruim twintig jaar geleden dat Nederlanders gemiddeld zo sterk moesten inleveren.
„Het kabinet houdt in zijn schattingen geen rekening met de hogere olieprijs en de stijgende ziektekosten”, aldus FNV-bestuurder Ton Heerts.
Eerder deze maand zei het energiebedrijf Nuon dat de gemiddelde jaarrekening voor energie volgend jaar ongeveer 170 euro duurder zal uitpakken. Als gevolg van de gestegen olieprijs voorziet branchegenoot Essent een stijging van tussen de 150 en de 175 euro. Volgens de zorgverzekeraars zullen de particuliere ziektekosten volgend jaar met 8 à 13 procent stijgen. De stijging van de ziekenfondspremie is nog niet bekend.
Bij de geschatte daling van de koopkracht met 2 procent gaat het volgens De Unie nog om „een voorzichtige raming.” Behalve de energie- en de ziektekosten zullen de pensioenpremies in 2005 stijgen, evenals de gemeentelijke woonlasten, meent de bond.
Een woordvoerster van Sociale Zaken benadrukt dat het bij de zogeheten koopkrachtplaatjes om een schatting gaat. Bovendien worden veel kostenstijgingen, zoals van de pensioenpremies en de ziektekosten, pas aan het einde van dit jaar definitief vastgesteld.
Om de pijn van het verlies aan koopkracht te verzachten, stelt de FNV voor om burgers in 2005 evenals dit jaar te compenseren voor gestegen ziektekosten. Het Rijk moet wederom een slordige 200 miljoen storten in de pot voor ziekenfondsverzekerden. Volgens de vakcentrale moet het kabinet burgers bovendien compenseren voor de gestegen energiekosten, zeker omdat het Rijk hiervan profiteert door hogere opbrengsten uit de verkoop van aardgas.
De Unie roept het kabinet ertoe op gepensioneerden minder belasting te laten betalen. De FNV vraagt speciale aandacht voor gepensioneerde gastarbeiders. Omdat deze migranten niet hun hele leven in Nederland hebben gewoond, ontvangen zij een lagere AOW-uitkering.
Ook de werkgevers hebben reden tot somberheid. Zij slaan alarm over de kosten van de reparatie van het prepensioen. Coördinator van het CAO-beleid van de AWVN Van der Steen zei vanochtend in de Volkskrant dat Nederland afstevent op een „pensioencatastrofe.” Volgens hem doet de FNV aan boerenbedrog door de suggestie te wekken dat iedereen wel op zijn 62e met pensioen kan.
De FNV wil het afschaffen van de belastingvoordelen bij het sparen voor prepensioen repareren. Dat kan door het prepensioen onderdeel te maken van de pensioenregeling. Als de pensioenleeftijd flexibel wordt, kunnen werknemers met 62 jaar met pensioen. In het akkoord tussen vakbeweging en kabinet is deze reparatiemogelijkheid door het kabinet erkend.
De AWVN, een dochter van werkgeversvereniging VNO-NCW die adviseert bij het overleg over ongeveer 600 CAO’s die de komende tijd moeten worden afgesloten, wil niet verder gaan dan een prepensioenregeling voor de huidige 55-plussers. Voor jongeren willen de werkgevers zich richten op de levensloopregeling, de verlofspaarregeling die het kabinet met belastingvoordelen aantrekkelijk maakt.