Stop met misbruiken van de Holocaust
Joodse organisaties hebben zondag de fracties in de Tweede Kamer opgeroepen zich krachtig uit te spreken tegen vergelijkingen tussen de coronapandemie en de Holocaust. De oproep komt van het Nederlands Auschwitz Comité, het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI), het Centraal Joods Overleg (CJO), het Joods Cultureel Centrum en het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW).
Niet alleen bij demonstraties, maar ook op sociale media worden nogal eens vergelijkingen met de Holocaust gemaakt als het gaat om verzet tegen bijvoorbeeld de invoering van de coronapas. Zo weigerde de leider van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, gisteren tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer nog zijn aanhangers op te roepen die vergelijking niet meer te trekken.
Sommige tegenstanders van het overheidsbeleid rond corona lijken trouwens heel bewust de vergelijking te maken met wat Joden overkwam tijdens de oorlog. Demonstranten weten namelijk dat als ze een Jodenster dragen de discussie niet meer over de coronamaatregelen gaat, maar over de verwijzing naar de Holocaust. En dat maakt een zuivere discussie over die maatregelen per definitie zinloos.
Protest tegen de coronamaatregelen en tegen het gebruik van de toegangspas is in ons land gelukkig toegestaan. En met waarschuwen tegen een tweedeling in de maatschappij vanwege het feit dat niet-gevaccineerden alleen na het afnemen van een test kunnen deelnemen aan bepaalde activiteiten is op zich ook niets mis. Alleen kent zo’n protest, zoals ieder protest, wel grenzen. Zo moeten de feiten niet verdraaid worden. Joden werden ten tijde van de oorlog als complete bevolkingsgroep buiten de maatschappij gezet en vervolgens vermoord in vernietigingskampen. Niet-gevaccineerden worden niet uitgesloten van het maatschappelijk leven en de overheid is op geen enkele manier uit op hun dood. Wie dat toch beweert, is het zicht op de werkelijkheid volledig kwijt.
Nederlanders hebben nog steeds de vrije keus om wel of niet te kiezen voor een vaccin. Dat is een recht dat het waard is verdedigd te worden. Omdat de overheid nooit kan en mag beslissen over wat burgers met hun lichaam moeten doen. Het was juist dit recht dat Joden ten tijde van de nazi-terreur níet hadden.
Het gebruiken van de Holocaust om het protest tegen iets kracht bij te zetten, is een zwaktebod. Blijkbaar maakt het punt van protest alleen indruk als bij een van de zwartste periodes uit de geschiedenis wordt aangehaakt. Wie een vergelijking met de Holocaust en een Jodenster op z’n borst nodig heeft om z’n protest kracht bij te zetten, moet zich de vraag stellen of het niet beter is om helemaal niet te gaan demonstreren.
Wie het antwoord op die vraag niet weet, kan er 102.000 vinden bij het onlangs door koning Willem-Alexander geopende Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat in Amsterdam.