Luchtvervuiling in Europa te hoog, normen worden overschreden
Veel inwoners van Europese landen ademen dagelijks onaanvaardbaar hoge concentraties ongezonde stoffen in, blijkt uit een nieuw rapport van het Europese Milieuagentschap (EEA). In de meeste landen wordt de toegestane norm van minstens één stof overschreden. De onderzoekers gebruikten gegevens over 2019 en 2020 van 4500 meetstations in veertig landen.
Vorig jaar tijdens de coronalockdowns verbeterde de luchtkwaliteit boven Nederland en andere Europese landen als gevolg van afgenomen verkeer, lagere uitstoot en gunstige weersomstandigheden. De gezondheidsrisico’s van bijvoorbeeld fijnstof en stikstofdioxide, dat vrijkomt bij het verbranden van brandstof, werden er echter niet door tenietgedaan.
Luchtvervuiling is volgens het in Kopenhagen gevestigde agentschap het grootste milieugevaar voor de gezondheid van mensen. Volgens schattingen sterven jaarlijks meer dan 400.000 mensen in Europa vroegtijdig door vervuilende stoffen in de lucht. De hoogste concentraties fijnstof zijn te vinden in Centraal- en Oost-Europa.
De Europese Unie heeft voor dertien stoffen normen opgesteld. Brussel heeft de afgelopen jaren een tiental EU-landen voor de rechter gedaagd vanwege overmatige luchtvervuiling. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft nog striktere richtlijnen, die komende woensdag naar verwachting verder worden aangescherpt. De Europese Commissie heeft gezegd de grenswaarden volgend jaar te willen opschroeven.