Doorverwijsactie huisartsen tegen bezuinigingen
De ruim tachtig huisartsen in Midden–Twente zijn een doorverwijsactie begonnen tegen de bezuinigingen in de gezondheidszorg. De artsen verwijzen patiënten zoveel mogelijk door. Op deze manier leggen zij de rekening van de bezuinigingen en toenemende werkdruk letterlijk en figuurlijk bij de zorgverzekeraars neer.
„We hopen dat onze actie landelijk navolging krijgt", zei de Hengelose huisarts G. van Loenen woensdag namens de groep Midden–Twente.
De huisartsen zijn onder meer kwaad over het voorstel van Zorgverzekeraars Nederland aan het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) om in een groepspraktijk 3000 patiënten onder te brengen. Nu zijn dat er nog 2300. „Het betekent opnieuw een toename van de werkdruk. We worden al jaren afgeknepen en stellen alles in het werk om zuinig en efficiënt te werken. De grens is nu bereikt", aldus Van Loenen.
De doorverwijsactie betekent dat de huisartsen alle werkzaamheden afhouden die niet strikt noodzakelijk zijn. Zo wordt iemand met rugklachten direct doorgestuurd naar de fysiotherapie. Mensen die klagen over pijn op de borst worden zonder nadere consultatie voor nader onderzoek doorverwezen naar een specialist. De Twentse artsen zeggen dat zij met hun actie niet de patiënten treffen, maar wel de zorgverzekeraars.
Een woordvoerder van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is zeer verbaasd over het gekozen actiemodel: „Het is volledig in strijd met het zorgvuldig en professioneel handelen, zoals je dat van een arts mag verwachten." De brancheorganisatie is het ook oneens met de kritiek en denkt dat als het nieuwe voorstel wordt overgenomen er meer geld vrij komt voor praktijkondersteuning.
De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) neemt juridische stappen tegen de huisartsen in Midden–Twente als zij niet stoppen met hun doorverwijsactie. „Er wordt actie gevoerd over de rug van de patiënten. Het is bovendien in strijd met het recht en de regelgeving in de huisartsenzorg”, zei een woordvoerster van de NPCF woensdag. Volgens de federatie dreigen patiënten financieel de dupe te worden als zij onnodig worden doorgestuurd naar de tweedelijns gezondheidszorg. Daardoor dreigt een aantal patiënten per 1 januari onterecht een no–claim bonus mis te lopen.
Zorgverzekeraar Menzis (Amicon en Geov) is eveneens ongelukkig met de actie. „Onnodige verwijzing naar een ziekenhuis creëert zelfs potentieel gevaarlijke overdiagnostiek en aantoonbare schade bij de patiënt”, aldus Menzis.