Binnenland

Felle reacties bij EO op uitlating moslim

De islamitische godsdienstleraar Abdul-Jabbar van de Ven zou het niet erg vinden als het Tweede-Kamerlid Wilders binnen twee jaar zou overlijden. Dat stelde hij dinsdagavond in de uitzending van Het Elfde Uur van de Evangelische Omroep. Zijn uitspraak heeft geleid tot felle reacties.

Binnenlandredactie
24 November 2004 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:55

Veel kijkers lieten op de website van de EO weten niet blij te zijn dat de omroep de man een podium heeft gegeven. De tot moslim bekeerde Nederlander Abdul-Jabbar van de Ven (25) is student aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij geeft godsdienstles aan jonge moslims en preekt veel in moskeeën. Hij staat te boek als radicaal.

Van de Ven riep niet op tot moord. „Ik legitimeer geen geweld. Ik heb een wens in mijn hart, een wens in mijn gebed tot God.”

Presentator Knevel: „Wilt u diep in uw hart dat Geert Wilders binnen nu en twee jaar doodgaat?”

Van de Ven: „Ja, maar het is niet een moslim die hem vermoordt.”

Knevel: „Liever door kanker?”

Van de Ven: „Bijvoorbeeld.”

Ook gaf hij in het programma toe dat hij iets van blijdschap voelde toen hij hoorde dat Theo van Gogh was vermoord. Abdul-Jabbar van de Ven bekeerde zich op zijn veertiende verjaardag tot de islam en heeft veel aanhang, vooral onder jongeren. Hij noemt Nederland „de kanker”, vond het Afghanistan van de Taliban het enige echte islamitische land ter wereld en roept openlijk op tot de jihad. De Nederlander zou ook banden hebben met de radicale stichting al-Waqf-al-Islam in Eindhoven, verbonden aan de beruchte al-Furquaan-moskee, verdacht van het ronselen van jongeren voor de jihad.

Het overgrote deel van de bezoekers van de EO-website reageerde woensdagmorgen negatief op de uitlatingen van Van de Ven, maar er zijn ook sympathiebetuigingen. Zo schrijft ene Mohammed: „Slaap verder Nederland, wij zullen jullie wel wakker maken, maar dat zal niet zachtjes zijn.”

Het CDA-kamerlid Mirjam Sterk was samen met Van de Ven dinsdagavond te gast in het programma van Knevel. Ze reageerde geschokt op zijn uitspraken. „U bent een rolmodel voor jongeren en zegt dan zulke dingen. Dat is een groot risico voor de samenleving.” Sterk waarschuwde eerder in de Kamer voor radicalisering onder hoogopgeleide moslimjongeren.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken toonde zich op Radio 1 geschokt. „Hoe kan het zo zijn dat we in Nederland zover zijn gezonken? Ik maak me hier heel veel zorgen over”, aldus de minister op de radio.

De EO zou woensdag inventariseren welke reacties er allemaal binnenkomen, aldus een woordvoerder woensdagmorgen. „Het is een doorlopende reactiegolf, zo fors hebben we die niet eerder gekend. Ook voor presentator Knevel waren de uitspraken van de godsdienstleraar een verrassing. Hij was niet blij met diens uitlatingen”, aldus de EO-zegsman.

De relatie tussen de koran en geweld wordt in islamitische kring voorzichtig ter discussie gesteld. „Moeilijke passages”, noemt de moslimtheoloog Mohammed Ajouaou de verzen in de koran die oproepen tot geweld tegen bijvoorbeeld ongelovigen. „Heel voorzichtig” buigen moslims in Nederland zich volgens hem over de vraag wat ze met dat soort teksten aanmoeten, ook al roept dat soms heftige weerstand op. Voor veel moslims komt dat neer op tornen aan Gods woord.

Ook volgens Ahmed Marcouch, woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en omstreken, staat de uitleg van koranverzen in de moskeeën wel ter discussie. De gelovigen moeten volgens hem leren de koran in zijn historische context te lezen. Verzen over het doden van ongelovigen stammen uit een tijd waarin moslims in oorlog waren met vijanden van de islam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer