Von der Leyen prijst Europese aanpak pandemie
De pandemie heeft de noodzaak van nauwe samenwerking aangetoond. „Als we samenwerken kunnen we snel handelen”, zei Ursula von der Leyen in haar ‘State of the Union’-toespraak woensdag in het Europees Parlement.
In deze ‘troonrede’ blikte de Commissievoorzitter terug op de door de coronacrisis beheerste afgelopen maanden en het antwoord van de EU daarop. Ook sprak ze over de uitdagingen en plannen voor het komende jaar.
Von der Leyen prees de Europese aanpak van de pandemie. Meer dan 70 procent van de volwassen bevolking is volgens haar volledig gevaccineerd en de coronacertificaten vindt ze een succes. Ze pleit voor een versnelde vaccincampagne in de rest van de wereld, vooral in armere landen. Het dagelijks EU-bestuur wil ook 50 miljard steken in een nieuwe gezondheidsautoriteit die snel kan inspringen als er weer een pandemie zou uitbreken, en geneesmiddelen en vaccins helpt ontwikkelen.
Von der Leyen vindt dat de EU qua defensie minder moet leunen op de VS. De tijd is volgens haar rijp voor een Europese Defensie-Unie.
De EU gaat tweemaal zoveel geld uittrekken om te voorkomen dat planten- en diersoorten verloren gaan, kondigde Von der Leyen aan. Dat moet volgens haar vooral de kwetsbaarste landen ten goede komen.
Over de aantasting van de rechtsstaat in sommige lidstaten, sprak Von der Leyen weer waarschuwende woorden. Brussel wil best met zorgenkinderen Polen en Hongarije praten, maar dat moet dan wel wat opleveren. „Het begint altijd met dialoog, maar die is geen doel op zich.”
De ChristenUnie is ingenomen met de ‘State of the Union’. Peter van Dalen prijst onder meer de aandacht voor de mensenrechten. „Mensenrechten en godsdienstvrijheid zijn van levensbelang.” Hij vindt dat de EU een stevig mondiaal beleid moet voeren om met behulp van handelsafspraken gedwongen arbeid en geloofsonvrijheid krachtig te bestrijden. Van Dalen pleit voor een gezant godsdienstvrijheid die daar „maximaal werk van maakt.”
Ook de SGP wil zo’n gezant, maar Bert-Jan Ruissen is verder juist helemaal niet tevreden over de Commissieplannen. Ruissen vindt de aankoop van coronavaccins mislukt en concludeert dat de EU gezondheidszorg en bijvoorbeeld defensie aan de lidstaten moet overlaten.