VluchtelingenWerk: Evacuatie Afghanen schandvlek in geschiedenis
Wat begon als een nationale erezaak, verandert nu in „een schandvlek in de Nederlandse geschiedenis”. Dat stelt VluchtelingenWerk Nederland in een reactie op een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer over de Afghaanse evacuatie-operatie.
Volgens VluchtelingenWerk schetst de brief een ontluisterend beeld van de terughoudende opstelling die tot op de dag van vandaag voortduurt. „Met de noodkreten van Afghanen die onder de motie-Belhaj vallen, is sinds de laatste evacuatievlucht nagenoeg niets gebeurd”, aldus de organisatie. De motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj regelt dat niet alleen tolken maar ook anderen die de Nederlandse missie hielpen in aanmerking komen voor hulp. Het gaat dan bijvoorbeeld om bewakers, juristen, koks of chauffeurs. Volgens het kabinet zijn er ruim 23.000 mails binnengekomen van of over Afghanen die zeggen ook onder de motie te vallen. Het ministerie krijgt dagelijks nog honderden van dergelijke mails binnen.
„Er is nog niet eens het begin van een plan voor de selectie van Afghanen die niet zonder onze hulp kunnen”, aldus VluchtelingenWerk Nederland. „Ook achtergebleven gezinnen van Afghanen die nu in Nederland zijn, wachten wanhopig op een antwoord. Terwijl het voor hen elke dag te laat kan zijn, blijkt nergens uit dat het kabinet haast maakt met de beoordeling van de vele hulpverzoeken.”
In de brief schrijft het kabinet ook dat in Afghanistan „waarschijnlijk” 22 tolken en hun gezinnen zijn achtergebleven nadat de evacuatievluchten eind vorige maand waren gestopt. „Dat hun evacuatie uiteindelijk te laat kwam zien wij als een direct gevolg van jarenlange politieke onwil en een overdreven bureaucratische opstelling”, stelt de hulporganisatie, die aantekent dat de penibele situatie van tolken en ander defensiepersoneel al sinds 2014 onderwerp is van politiek debat.
De „terughoudende opstelling” van verschillende bewindspersonen „jegens tolken en andere moedige Afghanen” staat volgens VluchtelingenWerk niet op zichzelf. „De angst voor de beeldvorming vertroebelt al veel langer het zicht op de persoonlijke drama’s van de mensen waar het om gaat. Het voorkomen dat er misschien iemand te veel geëvacueerd werd heeft tot de dag dat Kabul viel geprevaleerd boven het zo snel mogelijk beschermen van tolken en ander Afghaans personeel. Zij dreigen dit nu met hun leven te moeten bekopen.”