„Coronapas in horeca uitsluiting van bevolkingsgroepen”
„Invoering van de coronapas in de horeca is uitsluiting van bevolkingsgroepen”, reageert voorzitter Herman Blokland van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Barneveld. „Discriminatie dus. Als ik mij daar schuldig aan maak, kan ik een hoge boete of zelfs een celstraf krijgen.”
In zijn eigen bedrijf, partycentrum De Hoefslag in Barneveld, zal Blokland bezoekers dan ook niet gaan controleren of ze zo’n coronatoegangsbewijs hebben. „Ik sta bij de deur om mensen welkom te heten, niet om als een politieagent te controleren of ze ingeënt, getest of hersteld zijn van corona. Dat is mijn taak niet.”
Blokland denkt dat de meeste horeca-ondernemers in Barneveld en omstreken er zo in staan. „In de gemeente is zo’n 40 procent van de mensen boven de 18 niet gevaccineerd. Als je ook de jongeren onder de 18 meetelt, zal dat percentage nog hoger liggen. Die groep sluit je dus uit van een spontaan bezoekje aan een terras of restaurant. Dat vind ik ethisch onverantwoord.”
De ondernemer denkt dat de maatregel vooral bedoeld is om mensen over te halen om zich te vaccineren. „Minister De Jonge noemt dat bijvangst, maar het is het hoofddoel. Waarom zou je anders zo’n coronapas wel moeten tonen bij de horeca, maar niet bij een kerstmarkt bij de Intratuin, om maar wat te noemen? Overal worden de maatregelen versoepeld, maar in de horeca krijgen we er juist een maatregel bij.”
De ondernemer vraagt zich af hoe de overheid deze maatregel denkt te gaan controleren. „In de horeca zelf is er niemand beschikbaar. In de afgelopen anderhalf jaar is er veel personeel vertrokken omdat er geen werk was. Het personeel dat er nu is, hebben we keihard nodig om iedereen te kunnen bedienen.”
Nooit
De christelijke horecaondernemer Marco van den Boomgaard uit Zoetermeer laat via Twitter weten dat hij in zijn restaurant in Den Haag nooit met een coronapas zal gaan werken. „Het is in strijd met het gelijkheidsbeginsel en discrimineert hen die uit (geloofs)overtuiging geen vaccinatie willen.”
Ook de voorzitter van de landelijke KHN, Robèr Willemsen, denkt dat veel horecaondernemers de regels niet meer zullen opvolgen en naleven. „Zeker in combinatie met het stoppen van de financiële steun is dit teveel gevraagd.”
Manager Wim Stam van restaurant en zalencentrum Molen De Zwaluw in Kesteren ziet de toekomst „zorgelijk” in. Hij denkt door de coronapas de helft van zijn klandizie te verliezen. „Onze gasten komen voor 90 procent uit de reformatorisch gezindte. Meer dan de helft vna hen is niet ingeënt. Die zouden hier dan alleen kunnen komen met een test- en toegangsbewijs. Hoewel we blij zijn dat deze testen voorlopig gratis zijn, zal de drempel hoog blijven, is de verwachting.”
Stam geeft een voorbeeld: „Ik werd gebeld door een bruidspaar dat deze herfst hier de bruiloft zou houden. Ze somden meerdere gasten op die weigeren zich te laten testen. Dus ze zaten met een groot probleem.”
Het gevolg van deze maatregel is dat feesten steeds vaker thuis zullen worden georganiseerd. Stam: „Daar zitten mensen dan op een kluitje bij elkaar, terwijl wij hier de anderhalve meter afstand aanhouden. Ik zou liever zien dat we als horeca de keus krijgen tussen het controleren van zo’n coronapas of het handhaven van de anderhalve meter. Maar die vrijheid krijgen we niet, in ieder geval niet van de plaatselijke gemeente.”
Richard van der Zande van cateringsbedrijf De Elstar uit Barneveld noemt de invoering van de coronapas in de horeca de nekslag voor zijn bedrijf. „Door de lockdown hadden we anderhalf jaar geen inkomsten. Na de zomer begon het weer een beetje op gang te komen. Met de veertien man personeel die er van de zeventig zijn overgebleven, werken we ons een slag in de rondte. Dat doen we graag, maar het blijkt van korte duur te zijn. Begin oktober verzorgen we de laatste bruiloft, is mijn inschatting.”
Grootste probleem is volgens Van der Zande dat opdrachtgevers afhaken als er teveel regels zijn. „Een directeur van een groot bedrijf wilde een groot feest voor zijn personeel organiseren, waarbij wij de catering zouden mogen verzorgen. Maar hij belde me op om de opdracht in te trekken. Hij wil geen tent bij de ingang waar iedereen wordt gecontroleerd. „Dan maar geen feest”, zei hij.”
Terrasregels
Feesten thuis of op locatie organiseren werkt alleen maar voor kleine groepen, legt Van der Zande uit. „Boven de 75 mensen zijn we gebonden aan terrasregels, zoals de anderhalve meter. Als straks de coronapas ook onder de terrasregels valt, kunnen we dus bij mensen thuis of op het bedrijf ook niet veel meer doen.
Het betekent voor het Barneveldse cateringbedrijf dat alle grote opdrachten niet doorgaan. Van der Zande: „Terwijl wij die hard nodig hebben om financieel te kunnen overleven. Ik denk er sterk over om een compleet ander bedrijf te beginnen dat niets met de horeca te maken heeft, want dit is geen doen zo.”