Honderden Enschedese studenten na start studiejaar zonder kamer
Zo’n 400 tot 500 internationale studenten in Enschede hebben op dit moment nog geen woonplek, terwijl het studiejaar al is begonnen. Het is volgens beleidsadviseur van de gemeente Anne Graef voor het eerst dat de stad kampt met zo’n groot tekort aan woonruimte voor studenten. Hoeveel Nederlandse studenten geen woning kunnen vinden in Enschede is onbekend.
De gemeente werkt aan noodopvang, maar die is volgens Graef pas in oktober gereed. Waar de studenten tot die tijd verblijven is onbekend voor zowel de gemeente als de woningcoöperaties en de onderwijsinstellingen. „We vermoeden dat ze bijvoorbeeld bij bekenden verblijven, maar we hebben er weinig zicht op”, aldus Graef.
De „hausse” aan internationale studenten kwam dit jaar onverwacht voor de gemeente. „Het is altijd afwachten hoeveel van de studenten die zich vooraf bij een opleiding hebben aangemeld ook daadwerkelijk aan een studie beginnen.” Dit jaar komt daarnaast ook een deel van de studenten die vorig jaar vanwege de coronacrisis nog thuis bleven wonen alsnog naar de stad.
Volgens een woordvoerder van de Universiteit Twente zijn er inmiddels „tientallen studenten” aan tijdelijk onderdak geholpen bij particulieren, maar is van het grootste deel inderdaad onbekend waar ze precies zijn. Hij denkt dat sommige studenten mogelijk nog niet naar Enschede zijn afgereisd. Het aantal afmeldingen van studenten is volgens de woordvoerder „gering”.
Ook andere studentensteden kampen met een tekort aan woningen. De gemeente Groningen heeft ongeveer 300 noodopvangplekken beschikbaar, waarvan volgens een woordvoerster „een deel” vol zit. „Ieder jaar zien we een piek in de instroom van studenten, vooral internationale studenten. Dit jaar is het meer dan gewoonlijk.” De noodopvang is beschikbaar tot half oktober. Het is nog niet duidelijk wat er moet gebeuren als studenten dan nog niets hebben gevonden. „We kijken dan weer verder.”
Ook de Groningse studentenactiegroep Shelter Our Students heeft noodopvang voor studenten geregeld, zo’n 170 plekken. „Normaal zien we dat de woningnood eind oktober redelijk is opgelost”, aldus een woordvoerder van de club. „Maar dit jaar zijn de aantallen hoger en komt de doorstroom tot dusver nog niet op gang. We horen al de eerste verhalen van studenten die teruggaan naar hun land van herkomst omdat ze geen kamer kunnen vinden.”
Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn ook de „torenhoge huurprijzen” een probleem. „Pandjesbazen” maken misbruik van het tekort aan huisvesting door hoge huren te vragen voor woningen van slechte kwaliteit, stelt de bond. De LSVb doet samen met PvdA en GroenLinks een oproep aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken om het tekort aan studentenwoningen aan te pakken.