Bedrijven zien genoeg steun voor schikkingsvoorstel opiatencrisis
Het schikkingsvoorstel van medisch bedrijf Johnson & Johnson (J&J) en drie medicijnendistributeurs voor de opiatencrisis in de Verenigde Staten heeft voldoende steun om door te zetten. Volgens de bedrijven, die 26 miljard dollar (22 miljard euro) willen neerleggen, hebben „genoeg” Amerikaanse staten ingestemd met het plan.
De vier bedrijven worden medeverantwoordelijk gehouden voor het veroorzaken van de opiatenepidemie. Opiaten zijn zware pijnstillers. Talloze Amerikanen zijn verslaafd aan de morfineachtige middelen als oxycodon en fentanyl. Sinds 1999 zou overmatig gebruik van de middelen al honderdduizenden mensen in de VS het leven hebben gekost.
De bedrijven wilden met hun schikkingsvoorstel een einde maken aan claims van een reeks Amerikaanse staten en lagere overheden. J&J, de laatste tijd vooral bekend van het coronavaccin van dochterbedrijf Janssen uit Leiden, zou verspreid over vele jaren 5 miljard dollar uitkeren. McKesson, Cardinal Health en AmerisourceBergen, die verantwoordelijk zijn voor de levering van de meerderheid van de verslavende medicijnen aan Amerikaanse apotheken, zouden 21 miljard dollar betalen.
42 staten hebben ingestemd met het schikkingsplan, dat nu een nieuwe fase ingaat. Daarin richten de bedrijven zich op de bereidheid van lagere overheden om af te zien van hun rechtszaken in ruil voor geld voor investeringen in politie- en drugsbeleid. De staten die niet hebben ingestemd, vinden het voorgestelde bedrag te laag.