Binnenland

OM eist tien jaar cel en tbs tegen verdachte Maasmoordzaak

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bij de rechtbank in Rotterdam tegen de 39-jarige Fabian E. tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist, voor het doden van de 38-jarige Oekraïense Irina Adler, in december vorig jaar. E. zou de vrouw, met wie hij een knipperlichtrelatie had, in zijn auto vele malen hebben gestoken. Terwijl zij zwaargewond was, reed hij zijn auto de Nieuwe Maas in, vanaf de Rotterdamse Parkkade. Het slachtoffer is „op gruwelijke wijze van het leven beroofd”, aldus de officier van justitie. „Terwijl ze aan het doodbloeden was, zonk zij langzaam in het ijskoude water van de Maas.”

ANP
3 September 2021 12:14Gewijzigd op 3 September 2021 17:06

E. wist zichzelf uit de auto te bevrijden en de kade op te klimmen. Hij werd met een steekwond in de hartstreek afgevoerd naar een ziekenhuis. Hij weigerde aanvankelijk met de politie te spreken. Pas uren later werd duidelijk dat hij met een vrouw in zijn auto had gezeten. De auto werd opgespoord met een sonarboot en met het lichaam van het slachtoffer uit het water getakeld.

E. heeft verklaard dat hij door Adler was gestoken tijdens een ruzie, waarop hij het mes zou hebben bemachtigd en haar uit zelfverdediging terug zou hebben gestoken. Het OM gelooft dit verhaal niet. De man heeft zichzelf gestoken, aldus de officier. In twee eerdere relaties zou hij dat ook hebben gedaan. „Dat is geen toeval meer, dat is een patroon.”

E. zou niet hebben kunnen verkroppen dat Adler de relatie definitief wilde beëindigen. Door de auto het water in te rijden zou hij zelfmoord hebben willen plegen. Volgens justitie zijn daar tal van aanwijzingen voor, ook voor de stelling dat hij dat op die manier wilde doen. Voorafgaand aan het gewelddrama had E. veel gedronken, in de Rotterdamse animeerbar waar het slachtoffer werkte.

Voor een vooropgezet plan de vrouw te doden (moord) acht het OM het bewijs niet toereikend, voor doodslag wel. E. heeft „vol opzet” gehad Adler van het leven te beroven, aldus justitie.

E. weigerde mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). Niettemin stelden de gedragsdeskundigen meerdere stoornissen vast, die een behandeling in een tbs-kliniek noodzakelijk maken. Het gevaar dat E. door relatieproblemen opnieuw zeer gewelddadig zou worden, is volgens het PBC groot. Het OM deelt die opvatting.

De advocaat van E. uitte in zijn pleidooi forse kritiek op zowel het onderzoek van de politie als dat van het PBC. Hij meent dat de rechtbank E.’s verklaring over zelfverdediging voor waar moet aannemen en daarom niet tot een veroordeling kan komen.

Uitspraak op 17 september.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer