Duitser mag niet vragen naar coronaprik
Het blijft voor Duitse bedrijven verboden om aan medewerkers te vragen of ze gevaccineerd zijn.
Dat heeft de minister van Arbeid Hubertus Heil woensdag gezegd tegen omroep ARD. Vanuit bedrijven nam juist de behoefte toe om te weten of hun personeel is ingeënt tegen corona.
De minister zei dat voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en gevangenissen „pragmatische oplossingen” nodig zijn. In restaurants moeten medewerkers net als gasten al een vaccinatie-, herstel- of testbewijs laten zien.
In verschillende landen, waaronder Frankrijk en de Verenigde Staten, mogen werkgevers wel naar de vaccinatiestatus vragen. Coronaminister Hugo de Jonge zei maandag nog dat een vaccinatieplicht in Nederland uitgesloten is. „De wet staat dat niet toe, en we gaan de wet ook niet veranderen om dat wel toe te staan”, zei hij naar aanleiding van het voornemen van leasemaatschappij LeasePlan om ook voor Nederlands personeel een vaccinatie-eis in te stellen.
Duitsland kent een strenge privacywet, waardoor het werkgevers verboden is om naar de medische status van personeel te vragen. Dat komt door de nationaalsocialistische en communistische geschiedenis van het land, toen de overheid veel gegevens van de bevolking bijhield en daar misbruik van maakte.
In Frankrijk geldt de vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. In Amerika eisen bedrijven als Facebook, Google en Microsoft van personeel dat het is ingeënt.
Ook Apple meldde woensdag dat het van zijn werknemers in de Verenigde Staten gaat vragen om hun vaccinatiestatus te delen. Daarmee zet het techbedrijf een volgende stap in zijn beleid rondom Covid-19 waarbij het concern personeel niet verplicht om zich te laten inenten.
De iPhone-maker heeft personeel in een memo gevraagd hun status vrijwillig bekend te maken voor half september, ongeacht of ze op afstand of vanaf kantoor werken. Het bedrijf zegt de gegeven te gebruiken voor het verbeteren van zijn coronaprotocollen. Apple vroeg aan werknemers in verschillende staten in de VS al eerder om deze gegevens om daarmee aan lokale regels te voldoen.
Apple heeft zijn werknemers laten weten dat het de vaccinatiegegevens „vertrouwelijk en veilig” houdt door de informatie samen te voegen en managers niet op de hoogte te stellen van de reacties. Toch zou die situatie in de toekomst kunnen veranderen, aldus het bedrijf.