Hulporganisaties in VS bezorgd over Afghaanse evacués
Afghanen die vanuit hun thuisland naar de Verenigde Staten zijn geëvacueerd, hebben daar in veel gevallen veel minder rechten dan reguliere vluchtelingen. De krant The Washington Post bericht dat de evacués vaak maar beperkt in aanmerking komen voor steun van de overheid.
Afghaanse evacués die landen op Amerikaanse legerbases en de status krijgen van ‘humanitarian parolee’, kunnen zich melden voor een steunprogramma van maximaal negentig dagen. Ze krijgen dan ook eenmalig een geldbedrag van 1250 dollar (ruim 1000 euro).
„Negentig dagen is mager als je kijkt naar de enorme nood”, reageert het hoofd van de Lutheran Immigration and Refugee Service in de krant. Topvrouw Krish O’Mara Vignarajah wil voorkomen dat Afghanen die moesten vrezen voor hun leven nu te maken krijgen met allerlei bureaucratische obstakels.
Westerse landen voerden vorige maand een chaotische evacuatie uit in Afghanistan nadat de extremistische Taliban daar hoofdstad Kabul onder de voet hadden gelopen. Er zouden in totaal zo’n 125.000 mensen met vliegtuigen naar het buitenland zijn gebracht.
In de Verenigde Staten arriveerden tussen 17 en 31 augustus ruim 31.000 evacués. Het gaat naast circa 7000 Amerikaanse burgers en mensen met een verblijfsstatus ook om bijna 24.000 Afghanen die gevaar zouden lopen.
Hulporganisaties halen nu zelf geld op om evacués te helpen met huisvesting en medische hulp. Mark Hetfield van vluchtelingenorganisatie HIAS zegt tegen The Post rekening te houden met de komst van 50.000 Afghaanse ‘parolees’, die een verblijfsstatus krijgen die na twee jaar verloopt.
Die Afghanen kunnen proberen om asiel aan te vragen in de Verenigde Staten, maar volgens de krant is het asielsysteem al overbelast. Dat komt omdat zich ook veel asielzoekers melden bij de grens met Mexico en door bezuinigingen van de vorige regering.