Buitenland

​Conflict Ethiopië loopt steeds verder uit de hand

Vijfduizend vrachtwagens met hulpmiddelen hadden er sinds 1 juli moeten arriveren in de noordelijke Ethiopische regio Tigray. Het aantal bleef echter steken op 320. Talloze checkpoint bemoeilijken de ritten richting Tigray, naast bedreigingen en –in de woorden van hulporganisatie USAID– „beschadigende retoriek” van de Ethiopische autoriteiten. Dit terwijl volgens de VN 5 miljoen inwoners van Tigray hulpbehoevend zijn en 400.000 van hen zelfs op het randje van de honger zweven.

Mark Wallet
27 August 2021 15:15
Ontheemden uit Tigray in de stad Dessie, Ethiopië, deze week. beeld AFP, Eduardo Soteras
Ontheemden uit Tigray in de stad Dessie, Ethiopië, deze week. beeld AFP, Eduardo Soteras

Het weghouden van hulp is volgens critici een oorlogswapen. De Ethiopische regering zou zo willen voorkomen dat de opstand in de regio zich versterkt: mensen kunnen beter zwak blijven. De regering zelf stelt dat het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF) hulpgoederen weg zou houden bij burgers. Het doet er voor het gewone schoolkind en zijn ouders in Tigray allemaal niet toe: hij heeft ernstig tekort.

Een einde aan deze ellende lijkt intussen nog lang niet in zicht. De strijd in Ethiopië intensiveert en verbreedt zich juist. Een recent signaal daarvoor zijn berichten vanuit de EU en de VS over een nieuwe invasie van het Eritrese leger in Tigray. De troepenbewegingen volgden kort na een bezoek van de Ethiopische president Abiy Ahmed aan zijn Eritrese collega Isaias Afewerki op 17 augustus. De president maakte daar een tussenstop op weg naar Turkije waar hij naar verluidt militaire steun, zoals drones, wist los te weken. Waarmee ook de Turken zich van een afstandje in het conflict mengen.

De betrokkenheid van Eritrea in het conflict in Tigray ligt uiterst gevoelig. Direct nadat Abiy in november zijn offensief tegen het TPLF startte, waren er al berichten over Eritrese soldaten in Tigray. De regering ontkende dat maandenlang ten stelligste, om uiteindelijk aan te kondigen dat de officieel nog altijd afwezige Eritreeërs zouden vertrekken. Hun afwezigheid was dus van korte duur, als er al ooit sprake van was.

Afewerki en Abiy vinden elkaar in hun afkeer van de Tigreërs. Onder TPLF-bewind vocht Ethiopië tussen 1998 en 2000 een bloedig grensconflict met Eritrea uit, waarna de relaties tussen de buurlanden uiterst gespannen bleven. Dat veranderde toen Abiy in 2018 vrede sloot met Eritrea. Maar daarmee was de weerzin in Eritrea tegen het TPLF niet verdwenen. Die uitte zich de afgelopen maanden in berichten over ernstige oorlogsmisdrijven door Eritrese soldaten in Tigray.

Niet alleen de buitenlandse inmenging in het conflict in Tigray baart zorgen, maar ook de binnenlandse verbreding van de strijd. De onrust beperkt zich inmiddels allang niet meer tot Tigray. In de deelstaat Oromia kwamen volgens berichten de afgelopen dagen 200 mensen om bij onlusten, waarbij het Oromia Bevrijdingsleger (OLA) betrokken zou zijn geweest. Het OLA zou intussen een deal hebben gesloten met het TPLF om samen tegen Abiy te strijden.

Daarnaast woedt er strijd tussen Amharen en Tigreërs, mede om grondgebied. De president van de deelstaat Amhara, dat aan Tigray grenst, noemde de Tigreeërs vorige maand „vijanden van het gehele Ethiopische volk. We mogen niet rusten tot we ze hebben uitgeroeid.” Abiy verklaarde eerder al een „totale oorlog” tegen het TPLF, waarna zes van de tien deelstaten van Ethiopië daarvoor soldaten rekruteerden. Het conflict is daarmee natiebreed en uiterst giftig geworden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer