Economie

Banken EU maken één betaalsysteem

Alle Europese banken gaan hun systemen om overboekingen uit te voeren, aanpassen. Sommige van de huidige 27 systemen zullen helemaal verdwijnen.

Redactie economie
4 April 2002 08:16Gewijzigd op 13 November 2020 23:30

Uiterlijk in 2010 moet een internationale betaling voor de banken niet meer moeite kosten dan een binnenlandse overboeking. Dat hebben drie Europese bankorganisaties, die samen vrijwel alle banken in de EU vertegenwoordigen, woensdag bekendgemaakt. Een gezamenlijke verklaring spreekt van een „akkoord op hoofdlijnen over gemeenschappelijke acties, mijlpalen en doelstellingen” waarmee vanaf juli 2003 geleidelijk zal worden toegewerkt naar „één gemeenschappelijk Europees betalingssysteem.”

Het besluit om de betalingssystemen, die nu vrijwel allemaal op nationale leest zijn geschoeid, aan te passen, is het gevolg van nieuwe Europese regels. Die schrijven voor dat consumenten net zoveel moeten betalen voor een overboeking van het ene euroland naar het andere, als voor een binnenlandse betaling. De banken hebben daar altijd tegen geprotesteerd, omdat internationale betalingen gewoonweg duurder zijn.

„Alle betalingssystemen moeten worden aangepast om met elkaar te kunnen communiceren, sommige moeten zelfs worden vervangen”, aldus Chris de Noose, secretaris-generaal van de European Savings Banks Group. Hij zei dat de Nederlandse vereniging van banken geïnformeerd is en meewerkt aan het initiatief. Onder de veertig banken die het initiatief steunen, zijn ABN Amro, ING en SNS Reaal.

Het getouwtrek over welk systeem wordt uitverkoren, is nog maar net begonnen. Interpay, het betalingssysteem van Nederlandse banken, ziet twee mogelijkheden. De bestaande infrastructuren kunnen aan elkaar worden geknoopt, of er moet een compleet nieuwe infrastructuur komen. Volgend jaar juli hopen de banken het eens te zijn over de uitgangspunten en over het spoorboekje van de veranderingen.

Hoeveel de creatie van een Europese eenheidsbetaalzone gaat kosten, is nog niet bekend. Zeker is dat er miljarden mee zijn gemoeid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer