Risiconiveaus coronavirus gaan in sommige regio’s weer omhoog
In meerdere regio’s gaat het risiconiveau voor het coronavirus omhoog. Drie regio’s gaan waarschijnlijk naar het hoogste niveau ‘zeer ernstig’. Dat komt vooral doordat het aantal ziekenhuisopnames relatief hoog blijft. Bovendien begint het aantal positieve tests langzaam maar zeker weer te stijgen.
Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. De overheid stelt de niveaus elke woensdag vast voor de 25 veiligheidsregio’s. Welke status een gebied krijgt, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag.
Momenteel staan vijf regio’s op zeer ernstig, tien op ernstig en tien op zorgelijk. Meer dan een maand geleden gold het niveau waakzaam voor het laatst ergens.
Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Flevoland blijven woensdag hoogstwaarschijnlijk op zeer ernstig staan. Zij krijgen vermoedelijk gezelschap van Gelderland-Midden. Die regio lijkt in één keer twee stappen omhoog te gaan, van zorgelijk naar zeer ernstig. Twente gaat waarschijnlijk ook naar het hoogste niveau en Haaglanden misschien ook. In die twee regio’s is de situatie nu nog ernstig. Zaanstreek-Waterland en Gelderland-Zuid doen vermoedelijk juist een stapje omlaag, van zeer ernstig naar ernstig.
IJsselland, Zeeland en Brabant-Zuidoost stijgen vermoedelijk van zorgelijk naar ernstig, en Groningen mogelijk ook. Drenthe, Kennemerland, Hollands Midden en Limburg-Noord kunnen juist de andere kant op gaan, zij lijken van ernstig naar zorgelijk te zakken, net als wellicht Zuid-Holland Zuid.
In de overige regio’s lijkt het risiconiveau niet te veranderen. Utrecht, Noord- en Oost-Gelderland en Midden- en West-Brabant staan ook na woensdag vermoedelijk op ernstig. In Friesland, Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Brabant-Noord en Zuid-Limburg blijft de situatie waarschijnlijk zorgelijk.