„Christenen Afghanistan uit vrees ondergedoken”
Christenen in Afghanistan krijgen in toenemende te maken met ernstige bedreigingen. Velen houden zich thuis schuil, onder meer uit angst dat hun kinderen door de taliban worden ontvoerd.
Dat meldden diverse christelijke nieuwssites afgelopen dagen op basis van contacten met bronnen in Afghanistan.
„De taliban zeggen tegen mensen dat ze weer aan het werk moeten, maar niemand vertrouwt hen en mensen blijven thuis”, zei David Paiman eind vorige week in een interview met World, een christelijke magazine in de Verenigde Staten. De Afghaans-Amerikaanse Paiman leidt een Dari-sprekende kerk in de VS en begeleidt huiskerkleiders in Afghanistan.
Paiman heeft familieleden in door de taliban gecontroleerde gebieden. Ze zijn ondergedoken. Zelfs degenen met een geldig visum om naar het buitenland te reizen, kunnen niet vertrekken, zei Paiman. De vroegste vluchten zijn in september, vertelden ze hem.
De taliban hadden het al langere tijd op christenen gemunt, aldus Paiman. Een leider van een netwerk van huiskerken met in totaal meer dan 500 leden ontving op 12 augustus een brief die was ondertekend door talibanstijders die hem en zijn familie bedreigden. „We weten waar je bent en wat je doet”, stond er.
Later zouden de militanten het huis van de leider op een zondag hebben bezocht, maar hem en zijn gezin niet hebben aangetroffen. Andere christenen zijn volgens Paiman eveneens bedreigd en sommigen werden door de taliban opgezocht. Uit een van de gezinnen namen de militante moslims een 14-jarige dochter mee.
„Deze families willen Afghanistan niet verlaten, maar ze zijn echt bang”, zegt Paiman in het interview in World. Christenen in het land houden beperkt online contact met elkaar. Velen hebben hun telefoon uitgezet en zijn verhuisd naar geheime locaties.
Identiteitskaart
De Afghaanse christelijke gemeenschap bestaat vrijwel volledig uit ex-moslims die zich bekeerd hebben tot het christendom. De afgelopen jaren hebben haar leiders te maken gehad met intimidatie door Afghaanse regeringsfunctionarissen, hoewel de grondwet hen beschermt, aldus World.
Na een periode van groei van de ondergrondse kerken wilden sommige kerkleiders in 2019 hun religieuze overtuiging wijzigen op de nationale identiteitskaarten die alle Afghanen bij zich moeten dragen. Ze wilden dat hun kinderen in staat zouden zijn publiekelijk een christelijke identiteit te bezitten.
Niet alle kerkleiders stonden erachter, zei Paiman, maar ongeveer vijftig personen vroegen om wijziging van hun identiteitskaart. Dertig, zei hij, waren klaar met het verwerken van de wijziging tegen de tijd van de Taliban-overname. Zij staan als christenen geregistreerd bij de overheid. Paiman verwacht dat de taliban zich nu op hen zullen richten.
Volgens de zegsman heeft Canada aangeboden visa te verlenen aan christenen en andere niet-moslims in Afghanistan. Maar het wordt onmogelijk om deze aan te vragen nadat de westerse ambassades zijn gesloten. Door de sluiting van grenzen lijkt het ook onmogelijk om een ander land te bereiken om asiel aan te vragen. „Om te zien hoe Amerikaanse troepen Amerikanen naar buiten brengen terwijl onze eigen mensen zoveel lijden – het doet pijn”, zei Paiman. „Ze gaan door het vuur.”
Contact verloren
Onder de schuilnaam Hamid vertelt een christen in Afghanistan aan CBN News dat hij zich grote zorgen maakt over de toekomst van de christelijke gemeenschap in zijn land. „De taliban gaan de christelijke bevolking van Afghanistan elimineren”, zei hij tegen CBN News.
„We kennen een christelijke gelovige met wie we in het noorden hebben gewerkt. Hij is een leider en we hebben het contact met hem verloren omdat zijn stad in handen van de taliban is gevallen”, zei Hamid. Hij spreekt ook van drie andere steden „waar we het contact met christelijke gelovigen hebben verloren.”
Sommige christenen zijn bekend in hun omgeving, aldus Hamid. „Mensen weten dat ze zich van de islam tot het christendom hebben bekeerd. Ze worden als afvalligen beschouwd en de straf daarvoor is de dood”, zei Hamid. „De taliban staan bekend om het uitvoeren van die straf.”
De opmars van de taliban hebben velen in de ondergrondse kerk van Afghanistan met angst en onzekerheid vervuld, bericht de Amerikaanse organisatie International Christian Concern (ICC). Christenen krijgen het advies in hun huizen te blijven omdat het te gevaarlijk is om naar buiten te gaan, zei een christelijke leider in het land, wiens naam om veiligheidsredenen niet wordt vermeld, eind vorige week tegen ICC. Hoewel de taliban een algemene amnestie hebben afgekondigd, vreest deze leider dat christenen het doelwit blijven van talibanstrijders.
Het aantal christenen in Afghanistan ligt volgens schattingen tussen de 10.000 en 12.000, waarmee het de grootste religieuze minderheidsgroep van het land is. Als gevolg van extreme vervolging blijft de christelijke gemeenschap grotendeels verborgen, aldus ICC.
Na de overwinning van de taliban zijn er geen gerichte moorden op christenen in Afghanistan gemeld, schrijft de Amerikaanse organisatie. Christelijke leiders vrezen echter dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er melding wordt gemaakt van moorden, bericht ICC. Sommige christenen kregen al dreigtelefoontjes van onbekenden.
Moorden op christenen zullen gebeuren „in maffiastijl”, zei een christelijke leider tegen ICC. „De taliban zullen nooit de verantwoordelijkheid nemen voor de moorden.”
Veel Afghaanse christenen vrezen dat hun kinderen ontvoerd zullen worden door de taliban. „De meisjes zullen worden gedwongen om te trouwen met talibanstrijders en de jongens zullen worden gedwongen om soldaten te worden.” Beiden zullen naar koranscholen worden gestuurd om te worden „gehersenspoeld”, zo vrezen de ouders.