Niet overal groeit aantal studenten verpleegkunde
Wint werken in de zorg aan populariteit? Er lijkt een trend op gang te zijn waarin meer mensen kiezen voor een zorgopleiding. Vooral verpleegkunde is gewild. Maar niet alle hogescholen zien dat terug in het aantal aanmeldingen.
Vorig jaar meldde de Vereniging Hogescholen al een flinke toename in het aantal verpleegkundestudenten. Voor het collegejaar 2020-2021 meldden zich ruim 16 procent meer studenten aan voor verpleegkunde dan het jaar daarvoor, in totaal ruim 6800.
Ook het komend collegejaar lijkt de opleiding verpleegkunde in trek te zijn, denkt de Vereniging Hogescholen. In een onderzoek van studiekeuzeplatform Qompas staat de opleiding voor het eerst in de top tien.
Niet op alle opleidingen verpleegkunde is de vermeende populariteit zo duidelijk te zien. De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) heeft tot nu toe 203 inschrijvingen voor de voltijdopleiding binnengekregen, meldt een woordvoerder. Volgens hem is dat vergelijkbaar met eerdere jaren. Voor de duale opleiding geldt hetzelfde: daar schreven zich tot nu toe 46 mensen in, tegenover 61 vorig jaar.
Deze getallen zijn nog voorlopig: studenten kunnen zich nu nog aan- of afmelden voor hun opleiding. Na 1 oktober is pas definitief te zeggen hoe groot de instroom is.
Krimp
De cijfers van de opleiding verpleegkunde aan de CHE ondersteunen niet de veronderstelling dat de opleiding groeit, aldus de woordvoerder. Wel ziet hij relatief minder krimp bij verpleegkunde ten opzichte van het landelijk gemiddelde van alle opleidingsrichtingen. „Een conclusie zou kunnen zijn dat verpleegkunde minder krimpt dan het landelijk gemiddelde en daarmee relatief populairder is dan andere opleidingen. Een (grote) groei zien we echter niet.”
Hogeschool Viaa (voorheen de Gereformeerde Hogeschool) ziet wel een duidelijke trend in het aantal aanmeldingen voor de opleiding verpleegkunde. Sinds 2016 neemt de instroom van de voltijdopleiding jaarlijks toe, aldus een woordvoerder. Hetzelfde geldt voor de deeltijdopleiding, al groeit deze volgens haar wat trager. Dit jaar schreven zich tot nu toe 252 mensen in voor de voltijdopleiding en 53 voor deeltijd, ten opzichte van 210 (voltijd) en 34 (deeltijd) in 2020. „Een enorme stijging”, aldus de woordvoerder. „Mits deze aantallen zo blijven tot 1 oktober natuurlijk.”
Enkele jaren eerder, in 2016, ging het bij Viaa nog om 120 inschrijvingen voor de voltijdopleiding. Kanttekening is wel dat toen nog een numerus fixus gold voor verpleegkunde. Die verviel in 2019.
Een verklaring voor de groei zoekt de hogeschool in Zwolle in de coronapandemie. „Ik heb het idee dat corona en het beeld van zorg in de media hebben versterkt dat jongeren voor verpleegkunde kiezen”, aldus directeur verpleegkunde Roberta Langenberg.
Stabiel
Bij hogeschool Windesheim lijken de inschrijvingen voor de opleiding verpleegkunde door de jaren heen redelijk stabiel, schommelend rond de 400 – de aanmeldingen van de locaties in Zwolle en Almere bij elkaar opgeteld. Het komend collegejaar heeft wel het hoogste aantal inschrijvingen van de afgelopen vijf jaar (445), maar omdat studenten zich nog kunnen aan- en afmelden, is dit een voorlopige inschatting. Bovendien is Windesheim de enige hbo-opleiding verpleegkunde die een start in februari aanbiedt. De 45 studenten die dit jaar in februari instroomden, zijn meegerekend bij de 445 inschrijvingen voor het komend collegejaar.
De deeltijdopleiding verpleegkunde lijkt bij Windesheim juist wat terug te lopen dit jaar: het voorlopige aantal aanmeldingen ligt daar op 106, tegenover 132 vorig jaar en in 2018-2019 zelfs 143. Ook hiervan geldt dat op 1 oktober pas definitief bekend is hoeveel mensen voor de opleiding gekozen hebben.