Bouwkavel met bunker bleek geen grap
Stel, je woont in Soest. Je koopt een ondergrondse bunker in Oostburg, 225 kilometer verderop, om er een woning op te zetten. Toch is het minder onlogisch dan het klinkt.
Het gesprek moet telefonisch plaatsvinden, omdat Lian Katsman, samen met haar man Stefan Hogendoorn de nieuwe eigenaar van de bunker, momenteel nog niet vaak in het Zeeuws-Vlaamse Oostburg is te vinden. Foto’s en filmpjes op internet geven echter al een goede indruk. En op tientallen plaatsen in Nederland zijn soortgelijke bunkers te vinden.
Maar hoe kom je er nu bij om een ongeveer 55 jaar oude betonnen kolos te kopen die vrijwel helemaal onder de grond ligt? Katsman: „Mensen in mijn omgeving vragen zich dat ook steeds af. Wij waren al langer op zoek naar bouwgrond. We hebben nu een twee-onder-eenkapwoning in Soest en we waren op zoek naar een plek met meer licht, lucht en ruimte.” Met hulp van een architect zocht ze uit of die mogelijkheid er was in Soest. Maar dat bleek niet te lukken. Er was in de omgeving meer bebouwing dan Katsman wilde. „We hebben toen op Funda gezocht naar bouwgrond tussen de Waal, Lek en Maas.” Toen ook dat geen succes werd, koos ze voor heel Nederland als zoekgebied. „Mijn man komt uit Reeuwijk en ik ben geboren in Goes. Een paar weken na mijn geboorte verhuisden we naar Brabant, maar ik heb nog familie in Wolphaartsdijk. Ook gaan we regelmatig naar Zeeland op vakantie.”
Koude Oorlog
In april stuitte Katsman op een kavel in Oostburg. Er werd voor 359.000 euro een commandobunker uit de Koude Oorlog aangeboden met een stuk grond erbij. De nieuwe eigenaar moest een huis bouwen boven op de bunker. „Het was op 1 april op Funda geplaatst. Ik heb de makelaar gevraagd of het een grap was, maar dat bleek niet het geval te zijn.”
Al snel brengt het echtpaar een bezoek aan Oostburg. Ze treffen daar de locatie van hun dromen aan. Het is een stukje bos dat in een woonwijk ligt. Tussen de bomen liggen drie kleine gebouwtjes: de ingang van de bunker, een vluchtweg en een luchtschacht. Op het perceel mag een woning worden gebouwd, maar de hoeveelheid groen moet behouden blijven.
Constant 10 graden
In de bunker lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. „De vorige eigenaar heeft hem in 2014 gekocht, maar behalve het geven van wat rondleidingen heeft hij er weinig mee gedaan.” Onder de grond treffen Katsman en haar echtgenoot een bunker met dikke betonnen muren aan. Inclusief de gangen zijn er 29 ruimtes, onder andere slaapgelegenheden, douches, een zaal met een bar en een ruimte waar hometrainers staan. Daarmee kon in geval van nood het ventilatiesysteem werkend worden gehouden.
Het echtpaar uit Soest hakt na korte tijd de knoop door: dit wordt hun nieuwe stekje. „We laten de bunker voor een groot deel in de oorspronkelijke staat. Ook die fietsen laten we staan. Dat zijn echte eyecatchers.” Omdat de temperatuur in de bunker constant zo’n 10 graden is, moet er nog wel wat worden gedaan aan het verwarmen van het geheel.
De sleuteloverdracht is nog maar net achter de rug: op 2 augustus. Nu is het de bedoeling om met enige regelmaat Oostburg te bezoeken. „We hopen dat we eind 2022 in ons nieuwe huis kunnen.” Tot die tijd blijven ze in Soest wonen.
Een voordeel voor het echtpaar is dat beiden veel thuis werken. Katsman is zelfstandig coach op het gebied van vitaliteit en gezondheid. Haar man is directeur van een onderdeel van een ICT-bedrijf. Ook voor de twee kinderen is het geen probleem om naar de nieuwe plek te gaan. „Onze oudste studeert. Dat doet ze veel vanuit huis. En onze zoon doet in 2022 havo-examen.”
Rondleidingen
Katsman heeft meerdere plannen met de bunker. „We kunnen er een bed and breakfast van maken. En het is mogelijk om de bunker te verhuren als vergaderruimte. Er kunnen maximaal vijftien mensen tegelijk vergaderen. Misschien ga ik zelf bedienen.” Bovendien is het de bedoeling om rondleidingen te geven, bijvoorbeeld aan scholen.
Ook met het perceel heeft ze plannen. „We willen actief meedoen in de dorpsgemeenschap van Oostburg. Misschien kunnen we musici ontvangen.” Ook willen ze de flora en fauna meer ruimte geven. „Zeeuws-Vlaanderen is een leuke mix van Bourgondisch België en Zeeuwse soberheid.”
Dit is het derde deel van een serie over ondergrondse locaties in Nederland. Zaterdag deel 4.