Iran en Westen ruziën over schuldvraag na aanval op tanker
Iran heeft tegengesproken dat Iraanse drones zijn gebruikt bij de dodelijke aanval op de tanker Mercer Street. De Iraanse autoriteiten herhaalden zaterdag dat de beschuldigingen op niets zijn gebaseerd en suggereerden dat sprake is van een complot van aartsrivaal Israël.
De tanker werd vorige week aangevallen voor de kust van Oman, naar verluidt met onbemande vliegtuigjes. Daarbij kwamen een Brit en een Roemeen om het leven en dat zorgde voor internationale onrust. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties besprak het incident vrijdag achter gesloten deuren.
De Amerikaanse strijdkrachten hebben al met een beschuldigende vinger naar Iran gewezen. Amerikaanse experts zouden hebben geconcludeerd dat een drone die is gebruikt bij de aanval is geproduceerd in Iran. Een Iraanse generaal sprak dat tegen en zei dat het eenvoudig is om bewijsmateriaal te vervalsen.
Teheran krijgt internationaal weinig bijval. De G7, een groep van rijke landen, zei dat al het bewijs naar Iran wijst. „Dit was een opzettelijke en gerichte aanval en een duidelijke schending van internationale wetgeving”, zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken van die landen in een gezamenlijke verklaring. „Er is geen rechtvaardiging voor deze aanval.”
Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken beklaagde zich zaterdag over die verklaring van de G7. Een woordvoerder verweet de landen met „ongefundeerde beschuldigingen” te komen. Hij zei dat experts wel weten dat het „zionistische regime dergelijke complotten ontwerpt”. Daarmee verwees hij naar Israël.
Het getroffen schip voer onder Liberiaanse vlag, maar wordt geëxploiteerd door het bedrijf Zodiac Maritime van de Israëlische miljardair Eyal Ofer. Analisten spraken al snel het vermoeden uit dat het vaartuig was aangevallen wegens het conflict tussen Israël en Iran. Schepen die worden gelinkt aan die landen zijn op zee vaker het doelwit van aanvallen.