Binnenland

GGD benadert geen kerken om vaccineren te stimuleren

Op verschillende plekken in de Biblebelt ligt de vaccinatiegraad lager dan in de rest van Nederland. GGD’s willen die opkrikken. Er rijden prikbussen. Het benaderen van kerken gebeurt niet. Nog niet.

Redactie binnenland
6 August 2021 11:17
Injectiespuiten worden geprepareerd met het AstraZeneca vaccin. beeld ANP, Sander Koning
Injectiespuiten worden geprepareerd met het AstraZeneca vaccin. beeld ANP, Sander Koning

Het Algemeen Dagblad berichtte woensdag dat GGD’s kerken en dominees zou vragen om hun gemeente op vaccinaties te wijzen.

Uit een belronde van het Reformatorisch Dagblad blijkt niet dat de GGD’s dit actief doen. Althans niet in de gecontacteerde regio’s. Benaderd zijn de gezondheidsregio’s van Zeeland, Flevoland, Utrecht en IJsselland (waaronder Kampen en Staphorst vallen).

Ook Frank Neervoort, woordvoerder de landelijke koepelorganisatie GGD GHOR, zegt geen weet te hebben van GGD’s die rechtstreeks kerken benaderen. „Er is daar in ieder geval geen landelijk beleid voor.” Wel brengt de landelijke GGD in kaart in welke gemeenten of wijken er een lage vaccinatiegraad is. Regionale GGD’s bepalen in overleg met gemeentebesturen wat wenselijk is om het aantal vaccinaties op te krikken. „Het zou kunnen dat lokaal kerken worden benaderd.”

Dat GGD’s dit zouden doen, is voorstelbaar. Gezondheidsregio’s hebben als doel de vaccinatiegraad te verhogen. En juist in veel Biblebeltgemeenten met veel kerkgangers wachten mensen met een prik. In Urk is het percentage volwassenen die een prik heeft gehad het laagst: tussen de 20 en de de 39 procent. In Staphorst ligt dat percentage tussen de 40 en de 59 en in Barneveld tussen de 60 en de 74. Om vaccineren te stimuleren gaan er juist naar zulke plekken prikbussen.

Neervoort: „Door het hele land rijden er tientallen. Daarmee proberen we de drempel voor vaccinatie zo laag te mogelijk maken.” Zo startten er woensdag pop-uplocaties voor prikken in Tholen en Reimerswaal, twee gemeenten in Zeeland waar de vaccinatiegraad laag is (lager dan 75 procent). Annemieke Vijverberg, projectleider fijnmazig vaccineren van de GGD Zeeland, geeft echter aan geen kerken te benaderen. „Al staan we wel open om met ze in gesprek te gaan. Daarbij zullen we vaccineren niet aanprijzen, maar we willen wel goed informeren zodat iedereen een weloverwogen beslissing kan maken.”

Vijverberg geeft aan dat er in Tholen één keer een gesprek is geweest met een aantal vertegenwoordigers van kerken op initiatief van de gemeente. Desgevraagd zegt wethouder Corniel van Leeuwen van de gemeente Tholen dat het gesprek plaatshad naar aanleiding van reguliere overleggen die twee keer per jaar plaatsvinden met de lokale kerken. „De ene keer gaat het over veiligheid, de andere keer over armoede. Onlangs ging het over corona.” Tijdens het overleg bleek dat er behoefte was om door te praten over vaccineren.

Dat gebeurde vervolgens met twee vertegenwoordigers van Thoolse kerken. Iemand van de GGD was ook aanwezig. Volgens Van Leeuwen stond het overleg in het teken van informatieverstrekking en bewustwording. „We willen faciliteren dat er goede informatie wordt verstrekt, zodat ieder individu een bewuste keuze kan maken.” Als vervolg op het gesprek gaat de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) lokaal in het najaar mogelijk een avond organiseren. Hij benadrukt dat kerken daar geen specifieke rol bij hebben. „Die hechten aan een neutrale positie in dezen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer