Expositie Korf eert de Schepper in Joriskerk Amersfoort
In de monumentale Sint-Joriskerk in Amersfoort brengen christelijke kunstenaars met hun werk een ode aan de natuur. De ondertitel van de expositie –”Met het oog op de Schepper”– geeft de bezoeker een duidelijke hint naar het doel van de werken van de reformatorische kunstenaarsvereniging Korf.
Een kleurrijke, figuratief geschilderde harp, een serie bronzen haantjes en een verstild landschap in olieverf; zomaar een greep uit het diverse aanbod van werken die gemaakt zijn door leden van Kunstenaars op reformatorisch fundament (Korf). Het gezelschap viert zijn 20-jarig jubileum en doet dat onder meer met deze expositie.
Korf-lid Jan Veldman over de invalshoek van de tentoonstelling: „Aanvankelijk had de vereniging een heel ander thema in gedachten: religie en kerk. Daarbij denkend aan bijvoorbeeld beelden rondom de Bijbel, liturgie of sacramenten. Maar toen we de kans kregen hier in de Joriskerk te exposeren, werd ons vriendelijk doch dringend gevraagd om mee te doen met het thema dat de stad Amersfoort dit jaar voor het voetlicht brengt: ode aan het landschap. En eigenlijk is dat een veel fijner thema; elke kunstenaar heeft daar wel beelden bij.”
De ruim tachtig werken passen uitstekend in deze ruimte, vindt kunstenares Wilma van den Top, die als Korf-lid ook vertegenwoordigd is met een schilderij. „Mensen zoeken altijd naar het hogere en willen daarom weleens een kerk binnenlopen. Als ze hier kunst zien waarin je zowel direct als indirect een verwijzing naar God de Schepper ziet, dan combineert dat mooi.”
<InlineImage imgUrl=“https://images.rd.nl/fill/w:2500/h:2500/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F17364509_5a0085601e.JPG” caption=““Natuur”, Wilma van den Top. beeld RD” alt=“17364509.JPG” />
Die duiding ligt er niet dik bovenop. Het begeleidend schrijven op A4-formaat dat de bezoeker zelf kan pakken, verwijst in een titel soms naar de Bijbel. Zoals bij het werk ”Bron van Leven” van Johan Voorhorst. Op het eerste gezicht een kleurrijk paneel met een boom en veelkleurige vlakken op een blauw en witte ondergrond.
Voorhorst schrijft op zijn website bij het schilderij: „Want bij U is de bron van het leven; in Uw licht zien wij het licht. (…) Leven bij de Levensbron Christus geeft vreugde en toekomst.”
Ruzie
Een selectiecommissie kwam er bij het maken van de tentoonstelling niet aan te pas. Het niveau van de kunstwerken is divers, van hobbymatig tot professioneel. „Die diversiteit is juist aantrekkelijk. De een wordt meer aangesproken door een figuratief landschap, ikzelf voel meer aantrekkingskracht tot een werk dat meer aan de verbeelding overlaat en met vaart gemaakt is”, zegt Van den Top. „Het is goed als kunst je raakt of als je er iets van jezelf in herkent. En als je het in je kamer wilt hangen kan dat, want de meeste van deze werken zijn te koop”, voegt de kunstenares er met een glimlach aan toe.
Dat niet alles even goed is qua niveau accepteert de vereniging. Veldman: „De geschiedenis laat kunstenaarsverenigingen zien die elkaar binnen vijf jaar met slaande ruzie de tent uit vechten. Denk aan De Stijl en CoBrA. Dat had ons ook kunnen overkomen.” Van den Top daarover: „Het geloof is onze verbindende en onderliggende basis, daarom is het veilig om op een gelijkwaardige manier feedback op elkaars werk te geven en van elkaar te leren.”
<InlineImage imgUrl=“https://images.rd.nl/fill/w:2500/h:2500/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F17364550_98013d8637.JPG” caption=““Bron van Leven”, Johan Voorhorst. beeld RD” alt=“17364550.JPG” />
Beelddragers
Voor toegang tot de expositie is een entreebewijs tot de Joriskerk van 2 euro nodig. Korf vraagt geen toeslag. Daarmee is deze tentoonstelling een aardig uitje in vakantietijd, want de kerk in de Keistad is het bezoeken waard. Via een QR-code is een audiotour te downloaden met interessante weetjes over de geschiedenis van het gebouw.
Van den Top hoopt dat mensen geïnspireerd huiswaarts gaan. „God heeft creativiteit in ons gelegd. Het is voor ieder mens fijn om iets te maken, van het kiezen van de kleur van je eigen bank tot het vormgeven van je omgeving. God maakte de mens en was tevreden, we zijn beelddragers van Hem en mogen dus ook zelf creëren; onze talenten vermeerderen tot eer van Hem.”
De tentoonstelling ”Ode aan de natuur. Met het oog op de Schepper” is tot en met 4 september in de Sint-Joriskerk in Amersfoort te zien.