Binnenland

Eeuwenoude grafkist in Oud-Beijerland ontdekt

Bij archeologisch onderzoek tijdens het uitgraven van de bouwput voor de werkzaamheden van de verbouwing en aanbouw van het Oude Raadhuis (1622) in het centrum van Oud-Beijerland is deze week een bijzondere vondst gedaan.

Van onze correspondent
30 July 2021 08:46
Graafwerk Oude Raadhuis legt eeuwenoude grafkist bloot. beeld Conno Bochoven
Graafwerk Oude Raadhuis legt eeuwenoude grafkist bloot. beeld Conno Bochoven

Archeologen vonden zes graven daterend van het einde van de zestiende of begin zeventiende eeuw. De graven bleken, als gevolg van eerdere graafwerkzaamheden, voornamelijk in 1980, voor een deel beschadigd te zijn.

Eén graf was echter nog bijna volledig intact. Vanwege de grote wetenschappelijke waarde is de grafkist in zijn geheel uitgegraven en veiliggesteld. De overige graven zijn in de bodem geconserveerd.

De komende tijd wordt de inhoud van de kist zorgvuldig blootgelegd en onderzocht. Met moderne onderzoekstechnieken kan het geslacht en de leeftijd van het individu worden vastgesteld.

Ook kan worden bepaald of de overledene ziekten had en wat zijn of haar laatste maaltijd was. Dat is uniek. Het is voor het eerst dat een zeventiende-eeuwse inwoner van Oud-Beijerland op deze manier kan worden onderzocht.

Schuin achter het Oude Raadhuis staat de Dorpskerk. Daar lag vroeger een begraafplaats. Waarschijnlijk werd een deel van het kerkhof al in de zeventiende eeuw niet meer gebruikt, en werd het bestraat om de Waterstal aan te leggen. Die straat bestaat nu nog steeds.

Ergens tussen 1750 tot 1800 werd er ook een huis gebouwd dat ook voor een deel op de oude begravingen bleek te staan. Van dat pand dat werd afgebroken in 1980, zijn eveneens resten teruggevonden.

Daarnaast blijkt uit de opgravingen dat het deel van gracht De Vliet achter het Oude Raadhuis, waar het Oude Raadhuis overheen is gebouwd, in de zeventiende eeuw ongeveer 2 meter breder was dan nu.

Sinds eind mei wordt er gewerkt bij het Oude Raadhuis. Archeologisch onderzoek maakt daar deel van uit. Archeologen van SOB Research voerden dit onderzoek uit in opdracht van gemeente Hoeksche Waard. Het veldonderzoek, dat bestond uit het archeologisch begeleiden van de aanleg van de bouwput, is inmiddels afgerond. De komende tijd worden de onderzoeksgegevens verwerkt en geanalyseerd. Uiteindelijk wordt een onderzoeksrapport gepubliceerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer